用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校 (Part II)
樓主: belairmonte
go

聖母無玷聖心學校 (Part II) [複製鏈接]

littlechi
嗰日唔該曬你呀,我個囡今日著咗條褲,但發覺好似甩色的,對襪變咗藍色,件短袖運動服個囡整咗D螢光筆顏色落去,星期六用漂水漂吓佢啦,點知今日都係整唔到,重漂到件衫D色一"達達",唉.....今晚再漂多次,再唔得件衫真係唔要得啦,好彩上次man-man媽咪比咗件我咋.今日個囡先有得著返學咋.

我今日無去到呀,因阿囡話老師話無位坐,唔比去,但佢話有一位家長有去到喎,但全個場得佢一位家長囉.

原文章由 littlechi 於 07-11-22 09:10 硐表
wing 1206

我唔去啦,要去到荃灣, 又要拖埋細佬, 而且細佬嗰日早上9:30要返學校, 如果你去, 返嚟話我知佢哋朗成點。

ho528man
遲來的恭喜!恭喜你有個好字,以後的生活都好好好好好..........

新買的運動褲真係甩色....甩色.....勁甩色,之前件運動衫都唔知係咪比條舊的運動服搞到有D黑黑地色,唉.....以後要用手洗啦,我最怕用手洗衫的.

尋日爸爸去小學交表註冊,個老師唔知係咪見到家姐個名就話等佢來,我老公明明係另一個人跟緊的,個老師真係唔知係邊個. 唔通教我個囡的.

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-29 09:39 編輯 ]

honeybeemon

你個小朋友有無同你講,班主任要去大學到上堂一星期,有位老師來代課呀.

我個囡所有比賽已經完結了,佢可以放下心頭大石啦.

今日去到山長水遠比賽,場地大又多人,佢不知幾驚,我見到佢不停怕心口,佢都表演得好好啦,今次都幾多人參加,所以小朋友的水準都很高,但最奇怪的係3年級同4年級一齊比賽,咁咪有分別囉,今日冠亞季都比同一間學校攞曬獎,佢地表演得真係好好的.

比賽完重要趕住同佢食嘢,之後趕住帶佢返學,返到學校已經2點了.

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-30 15:23 編輯 ]

man-man媽咪
尋日唔該曬你呀,你尋日打比我的時候係瀝源健康院呀,早知我拎埋條褲去啦.

聖幼收咗小b讀上午班啦,即係走唔甩啦,我諗住佢唔比我上午班我唔讀忝, 我要係聖幼到做8年家長啦

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-11-30 16:06 編輯 ]

honeybeemom
我今日把聲重衰呀,原全無辦法再出聲啦,現在要咁

我試過啦,好難飲的 ,最後我沖我自製的咸甘吉來沖水飲,但由於鬧人鬧得多,把聲好難好番,今日無辦法同個囡默書,只好叫佢自己錄底d生字,自己默,好彩今次唔係默得太多.

原文章由 honeybeemom 於 07-12-5 17:09 發表
你要保重,你可試吓用蜂蜜沖水飲.

littlechi
尋日麻煩曬你呀.

原文章由 littlechi 於 07-12-6 09:48 發表
wing

我上次失聲是飲咸柑桔沖水加蜜糖, 也有飲潘高壽川貝枇杷露。
最後三天後把聲才正常番。

littlechi & man-man媽咪
pls check pm.

多謝咁多位靚太送聖誕禮物比我個囡,你們真客氣,我都無預備.
pls check pm.

今個假期功課真係多,又要温習,真係慳番d錢,唔洗去街

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-12-21 17:03 編輯 ]

祝大家聖誕快樂!

我個囡成個假期只温咗2日書,佢話得英文温得入腦,中文温極都温唔到入腦.

我有個問題想問呀!
幾多年級考試我地先唔洗理佢呀,同佢温書應該温到幾多年級呀.

今日先留意到家教會換咗主席

尋日我個囡返來同我講咗d嘢.....

囡:媽媽....d同學問我點解成日都係佢自己去買書,你屋企無人來同你買的.(因為尋日好多家長都去學校幫d小朋友買書,可能因為咁,d同學仔就問佢)

我:咁你點答你d同學仔呀.

囡:我話比佢地聽,媽媽要照顧細佬,所以佢來唔到,要我自己去買.

我:媽媽係覺得你大個囡啦,我覺得你可以應付呢個責任,我亦都好相信你的能力,所以媽媽交比你去負責.

我又問啦:爸爸明天收早,可以幫你喎,你洗唔洗佢來幫你買呀.

囡:咁又唔洗....我想自己去買,但又想爸爸來幫我攞喎(可能受到同學仔的說話影響).

我:唔緊要啦,我照比錢你去買,爸爸放學係門口等你,幫你攞啦,我問佢叫爸爸去學校,係咪想介紹比同學仔識呀

(同學仔的說話影響力真係大,尋日睇到報紙單新聞之後,都擔心個囡的AQ)

[ 本文章最後由 wing1206 於 08-1-18 15:34 編輯 ]

我想講吓......逢星期三個書包都超重的,除咗一科係唔洗上堂之外,基本上星期三係要帶曬全部的書,還有視藝袋,真係拎超多嘢,尋日還有一位同學仔,因為書包太重跌落樓梯,點樣先可以改善到一日之內唔好上曬咁多堂呀.

求救~~~請問有無人有7仔的kitty 海盜版呀.

man-man媽咪
祝你囡囡生日快樂!身體健康!學業進步!

祝各位恭喜發財!龍馬精神!心想事成!
  :恭::喜:  :發::財:
‹ 上一主題|下一主題