用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍88網,沙田91網, 有無小朋友15分得左架 ...
go

大圍88網,沙田91網, 有無小朋友15分得左架 [複製鏈接]

真的.  
我女同學仔15分加密無一個得

原帖由 babycherry22 於 09-11-26 20:31 發表

是不是真呀???
我個女15分入不到88網迦密...
想住都易d啦..都是入不到
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

沙官 :
朋友20分, 係old girl, 佢仔都落空
好費解點解無宗教, 20分都唔得, 有無人解釋下

原帖由 LoveCJ 於 09-11-28 16:07 發表
咁有冇人15分入到沙官呀?
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

1 呂因有宗教分, 所以會很多20分, 這點可以理解, 但沙官的result 真令人抓頭

o廿您們第1round入唔到, 2nd round會簡番1呂嗎?
我都好想大家係同學仔呵

原帖由 ckcgary 於 09-11-30 00:54 發表
我囝囝有 20 分,入唔到第一城呂明才!

就係唔明囉, 因哥姐係樹讀係必收, o廿if over 頭圍的1半位, o廿都係係大抽獎攞位, 唔係係計分制拎位架麻, o廿計分都仲有25% 學位.  
真係o廿多old boy old girl, 多過25% o廿勁.

原帖由 mycan 於 09-12-1 22:03 發表

When  I enrolled I asked teacher about that.
He said, many seats for sis and brother studying in 沙官 already, only very  few left for the 20 and 15 score...

真係覆雜, 頭都爆

15分有人入唔到朱小, 也有人入到, o廿您lucky draw 簡番佢, 應該機會都仲幾大o廿wor, 相對個d 20分都入唔到的學校, 競爭應該已低左, 祝悠好運呀, 無論點, 都做定功夫預備叩佢度門架啦, 比心機呀

原帖由 bakusensei 於 09-12-2 10:24 發表

如有很多兄姊, 最極端的情況是, 根據「計分辦法準則」分配的學位 只佔學校小一學額20%

“由學校自行分配的學位分為兩類:
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
-  ...
‹ 上一主題|下一主題