用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 (沙田區) - 點擇好?
樓主: S-Kwok
go

K1 (沙田區) - 點擇好? [複製鏈接]

基本上, 讀邊間幼稚園同簡邊間津小, 無咩關係, 只是上到去應付到與否
愛鄰老師實不錯, 是一間開心學校, 朋友仔讀完上津小說係好辛苦, 追得痛苦 but 都好睇您自己比d咩補品佢的, 都有個是老師仔女, 讀完上tsl 都應付到, 佢自己會教麻
至於您說及的呂小, 是91區, 大圍屬88, 除非您頭round 有20分以上, 如果唔係大抽獎誇區, 機會都真係好微的

原帖由 esther_lam_ny 於 10-4-8 16:12 發表
各位沙田區既mami,我住大圍,我個仔讀緊腓力堂愛鄰prenursery,大家覺得愛鄰好嗎, 一般升什麼小學? 平日都是99揪返/放學,所以我都不太清楚學校情況.

本想9/2010 k1轉校, in 咗幾間九龍塘,同埋樂基(ascot)都唔收, 唔知 ...
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

其實mos (89) if 報呂小(in 91) , 只有靠頭圍自行分配, 計一計自己有幾多分, 因為大抽獎機會誇區真係好微, 只有全個學位分配制度的5% (統一派位的10%) 即如100個學位, 只有5個可供大抽獎跨區報讀(甲部), but 要明白, 呢5% 是包含了同區的學生的, 至於邊間kg, 就無咩關係
至於2間kg, 知道的是靈糧是開心學校

[quote]我住馬鞍山,囝囝出年讀K1,想小朋友將來讀呂明才,應該報邊間好?馬鞍山綠茵好嗎?綠茵同靈糧又邊間好,我完全唔清楚,請幫幫我。
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

o....不是, 20分都要抽是真的, 有好多20分入不到的例子, 也有入到的例子, 唔一定唔ok的, 我身邊有20分fail 的for 1呂, 也有20分 bingo 的人for 沙呂
tsl = 陳守仁
至於孫方中, 是不錯的, at least 2年多前我決定轉去讀, 當中是有一定原因, at least 我覺得阿女e+的語言發展還是ok

慢慢來啦各位媽媽, 到了k3 才是真正的大考驗, 幼稚園最緊要還是開心學到野

原帖由 esther_lam_ny 於 10-4-13 11:58 發表

Ar, 呂小need over 20 marks? I only have 20 marks... :(  and waht is tsl stands for?

Hm, is 愛鄰 better or is  孫方中 better? is 孫方中's teacher ok? how about the English level for 孫方中? is it a  ...

yes                                            
原帖由 Bear@MAMA 於 10-4-14 16:09 發表
我住火炭是否係91網?

u are welcome.
我女k1 讀am, k2 起到e+ 都係全日
老師都好好架, 唔係o廿多靚妹仔老師, 全是流利普通話.
我囡k1中途轉校時, 一d 普通話都唔識, 仲過埋個適應期, 起初佢都唔慣, 慢慢就會適應下來, e+ 都流利
老師對小朋友好架,  so far 到e+ 都ok 吖
真係好睇您要d咩, 有人簡名氣, 有人簡地點, 唔同人唔同需要囉

[quote]原帖由 esther_lam_ny 於 10-4-15 11:23 發表

Thanks a lot, do you mind share more about studying in 孫方中? what class has your daughter take (a.m./p/m/ or whole day)? Are teachers with heart & with love?   how about the course level? is it easy/medium/hard? is your daughter know at least some Mandarin before before joining 孫方中? My son know nothing about Mandarin, so I am worrying he don't know what the teachers said.. and maybe unwilling to go to school.   Anyway, I have called the school, and we would visit the school next week. Many thanks!

我會選禮賢會 then 宣道, 禮賢環境好, 學校讀得開心, 我教友囝囝讀得很開心, 好喜歡學習, 宣道都係好好, 2間都有私小back up, 唔錯噃, 我女當年考唔到禮賢呀, 佢係細女
啟思exactly 唔會簡

其實點解要repeat k1 呢 ? 多數細女要repeat 都repeat k3啦, 因為考直資同私小, 可多博一年, 我認識一個細仔, 第1年k3 考好多間直資私小唔收, repeat k3, 再考, yw 同dbs 都收   
派位就只能參加一次

原帖由 yimchan 於 10-4-16 17:58 發表
Poison & 各位家長, 你地好,請大家比d意見我...如何決定才好...
想問下, 住在沙田區我女在嘉德麗讀k1,本是出年轉第2間repeat K1做大女,但現在見女讀得幾好,學野語言同記憶方面都ok...可惜冇學卷...
現均有3間不是沙 ...

隆亨孫方中是有半日班及全日班的
普通話及英文堂一定係英文, 4days net/week

穗禾據了解不是全普通話

原帖由 poison 於 10-5-5 00:17 發表
Hi external,
穗禾苑的孫方中是全日制的幼兒園,由2歲至6歲的全日制課程。隆亨的孫方中是半日制的幼稚園。聽隆亨的孫方中說,只有隆亨的孫方中是全普通話教學。
poison

...
‹ 上一主題|下一主題