用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 一家三口
go

SMCESPS -P3 2009 [複製鏈接]

一家四口

同意啊! 不過阿囡Listening & oral真係好弱, 而考試又一次比一次深, 阿囡完全追唔上.

原帖由 一家三口 於 09-11-10 17:32 發表

其實學校出卷真係唔算深.....只係成日錯careless mistakes....

總算又過一關, 成績都已成定局, 只希望無"紅字"就得啦!
比阿囡輕鬆幾日, 下星期又新學期開始啦!
聽日開始凍 , 阿囡話明天可以著冬季校服啦!

原帖由 idylo 於 09-11-12 12:03 發表
今日要盡情放鬆, 去玩下, 食下...
明天派試卷, 我預左心情會跌落谷底...

一家四口

多謝你呀! 你消息都好靈通wow! 尋日我校有四位同學代表去比賽, 個個都好出色呀! 其他參賽者真係比了下去...... 相信我校中文老師真係好掂wow! 比我校小朋友攞左123名, 真係好開心! 如果佢地四個同學唔係分開比賽, 就實比人話做馬啦!
聽Yoyo講: 好快就到你囡囡比賽啦! 加油呀! Yoyo話你囡囡把聲好好聽架, 有機會我都想睇下呀!

原帖由 一家三口 於 09-11-18 12:49 發表
yoyocheungma,

囡囡話昨天普通話朗誦比賽, 頭三名都係SMC學生喎, 妳囡囡又攞奬啦..... 恭喜!

一家四口

sorry,我寫得唔清楚tim! 因為有3位小朋友攞到第三名, 尋日我校係攞左第一,第二和一位第三名, 都唔可以叫做攞哂d獎嘅!
當然比賽前都係平常心, 但我同Yoyo都會支持你囡囡架!

原帖由 一家三口 於 09-11-18 14:30 發表

乜唔係同一場比賽攞左冠亞季......

AAmother

我代Yoyo多謝你啊! 好鍾意見到你囡囡張相, 眼仔碌碌!

原帖由 AAmother 於 09-11-18 14:11 發表
YoYoCheungMa

恭喜晒 YoYo

isabelme

請問係唔係今日通知下星期會轉組呀? 你囡囡係唔係中文科轉組呀?
其實轉組可以再識多d其他同學嘛, 初初係唔慣, 但玩玩下就熟架啦!

原帖由 isabelme 於 09-11-20 21:09 發表
今日囡囡放學後眼紅紅, 原來佢將會轉組, 佢唔捨得教佢果科嘅老師。
SMC嘅老師真係好用心教, 令佢有所進步, 發揮到小朋友嘅潛能, 我可以好放心囡囡係SMC以後嘅學習啦。 ...

一家四口

吓! 無聽Yoyo講嘅? 你囡囡邊科轉組呀? 可否話我知?
今日Yoyo無上學, 有點喉嚨痛 , 聽日你囡囡係咪上午都上學幫手呀? Yoyo要好返先可以去啦!

原帖由 一家三口 於 09-11-21 08:27 發表

YoYoCheungMa,

如果要轉組, 昨天已收到資料..... 我囡囡都要轉組, 佢都唔開心, 佢話唔可以同佢好朋友一齊坐喎....

isabelme

我仲諗住Yoyo 會轉組, 等極都未有通知, Yoyo想英文轉Group 2, 我諗今次都係無得轉了!

原帖由 isabelme 於 09-11-21 11:26 發表
YoYoCheungMa:
如果要轉組嘅同學,老師會有張新Lable比佢貼係Homework Dairy後面.應該星期一開始會轉組, 囡囡真係好喜歡羅老師, 佢中文成績一向普通, 今次竟然可取得頭三名高分, 我都好意外, AA mother仔仔都係頭三名 ...

一家四口

我都聽聞Alan Wong好好, 我一早同主任講:想同Yoyo英文轉去Group 2, 不過佢話唔可以喎! 搞到最初Yoyo好失落又追唔上, 好悽涼呀!
你囡囡英文好好, 其實一早就要Group 1啦! 我唔覺英文Group 1會多d功課, 你放心啦!
希望Yoyo聽日好返, 可以去學校幫手啦! 唔知點解佢好鬼想去!

原帖由 一家三口 於 09-11-21 13:23 發表

英文轉去group 1呀.... 囡囡好唔想呀...Alan Wong 好nice, 囡囡好喜歡呀....又知道group 1 多英文功課...... 可唔可以要求唔轉組架????

yoyo 今日冇返學喎???? ...

一家四口

我沒有fax機, 我已經email 左Timetable比你啦! 你睇下收唔收到?

原帖由 一家三口 於 09-11-21 15:33 發表

YoYoCheungMa,

其實我囡囡d 英文只係緊緊可以咋....

可否fax group 1 個timetable 比我呀......我pm 妳fax no 好嗎???

一家四口

好消息喎! 好利害呀! 英文朗誦攞到第二, 好勁呀!恭喜哂!

原帖由 AAmother 於 09-11-26 18:51 發表
一家四口

恭喜 恭喜 你家大小姐 HAZEL 又攞獎 第二名

一家四口

聽講你囡囡仲有廣東話朗誦比賽wow, Yoyo話她講得非常好呀! 預祝你囡囡連中三元!

原帖由 TAMATAMA 於 09-12-7 15:05 發表
佢真係好叻女呀!執定多D地方放獎啦!

CONGRATULATIONS!

一家四口

你囡囡真係好勁, 真係要多d參加比賽, 攞哂d 獎返來呀! 呢個聖誕,好好慶祝下啦!

原帖由 AAmother 於 09-12-15 20:06 發表
一家四口

hehe恭喜你連中三元

下次要欣賞下你個獎牌櫃

一家四口

你唔好謙虛啦, 比賽三次,三次都攞獎, 就知道係有實力啦! 你囡囡平時好乖又懂事, Yoyo好鐘意同你囡囡玩, Yoyo最近成日都同學鬧交, 又發脾氣 , 真係要向你囡囡好好學習啦!  
今年Yoyo成績麻麻地,要勤力d啦!彈琴老師對Yoyo要求幾高架, 所以Yoyo一定要日日彈先得, 唔係上堂就比老師鬧架啦!
二月一日考試啦! 今年快左好多呀!  

原帖由 一家三口 於 09-12-16 08:54 發表

我反而喜歡yoyo 讀書叻, 彈琴又叻的小女孩....  YoYoMa 妳真係有福氣..... 好善慕呀..
我個囡淨係得把"口".....

isabelme

唔緊要啦! Yoyo成日都唔見嘢啦! 唔見牧童笛好小兒科咋! 有d書局都有得賣$35, 最緊要唔好唔見功課和書就ok啦!

原帖由 isabelme 於 09-12-16 17:48 發表
我個女係學校唔見咗支牧童笛, 星期一冇得上 Music堂, 搵咗幾日都搵唔到, 佢又見唔到Music 老師, Class Teacher  又唔知學校仲有冇得買, 都要係聖誕假期中同佢係出面買返支牧童笛, 囡囡成日咁大意, 成日唔見嘢, 真係 ...

isabelme

你囡囡好幸福, 因為有你成日陪佢去玩, Yoyo就可憐了, 我日日都要返工, 佢只係留在屋企做功課睇電視咋!
祝各位聖誕快樂!

原帖由 isabelme 於 09-12-23 14:01 發表
AAmother, Yoyo Ma

多謝妳哋報料, 終於買返同款牧童笛。

呢幾日都係同小朋友四處去玩, 各位係咪假期中排滿節目

啦?唔知仲就唔就到時間一齊去挪亞方舟玩呢?可能都比

較困難就到同一日得閑。

學校親子旅行我 ...

idylo

阿囡都話今個星期四黙書, 下星期四(28號)測驗wow! 唔知邊個啱啦!

原帖由 idylo 於 10-1-19 19:12 發表
Oh... No... so many version...
My son said dictation on this Thursday and quiz on next Mon. I don't know why his French teacher never posts the details in e-class.

idylo

唔該哂你通知我地呀! 有Notes容易溫好多!

可以開開心心過年了!

原帖由 idylo 於 10-2-4 09:40 發表
冇錯呀, 終於可以鬆一口氣啦......
今次我仔每科都夠時間完成晒, 算有進步啦....

idylo

我地好早睇左阿凡達啦, 尋日睇左蘇乞兒, 遲d睇埋狼人&神火之賊!
明日大年初一, 祝大家
虎年行大運!

原帖由 idylo 於 10-2-11 10:15 發表
我個仔也是"喜洋洋"的擁戴者, 如果有時間我也會今個假期帶佢去睇, 當獎勵下佢....

‹ 上一主題|下一主題