用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bonnylee71
go

校車服務 [複製鏈接]

就來放學, 我真係好驚今日校車會攪成點, 我個小朋友由以前頭站落車, 變成中途站落車, 校車覆話會比以前遲15-20分鐘, 其實我個小朋友都唔高興, 但係冇辦法, 希望真係準時.
我今早響學校都見過尐校車, 好似"殘"以前果間.
重有之前轉校車公司跟本完全唔知道, 唔係學期尾去收成績表, 真係乜都唔知.

其實如果係24座小巴,大多都唔會有安全帶,所有小朋友要小心加姨姨睇實.

今日校車準時到達,估計聽日都唔會有問題,但星期一正常時間放學至係真正考驗,因路面上一定比呢二日車多,希望佢地保持到,不過都係安全至上.

大家好 ... :loveliness:
但響我個case, 貴左好多 ...
坐開單程 ...
以前每個月HKD707 x 7months(long) + HKD354 x 3months(short) = HKD6011
但宜家係HKD900x80%(單程) x 10months = HKD7200
總共貴左HKD7200 - HKD6011 = HKD1189
重要宜家落車時間遲過以前15-20mins
小姐又入左"精英班" ... 1個星期有2日要坐特巴 ... :(

原帖由 Bluestar 於 10-9-9 12:58 發表
肥妹爸爸 ,

試下當係特別補習費喇.
(咁樣諗, 開心返少少喇 !)

講真 ... 唔計入左"精英班" + 坐特巴 ....
今次轉校巴公司對我來講真"百害而無一利" ...
其實新校巴標榜係比以前平 ... 我覺得係取巧 ... 對來回程來講 ... 價錢平左 ... 但要收足10個滿月... 無長/短月分 ... 坐單程 ... 比錢個比例由7成加到8成 ... 重都係要收足10個滿月 ... 每轉費用真係貴左好多 ... 其實應該對我地比貴左既家長收返以前個價 ...
重有我只係一個例子 ... 我估其實有其他家長都係比貴過以前 ...

三年班中/英,四年班以上中/英/數,都有拔尖/補底班,比頭/尾同學加強學科成績,響放學後時間(3點半)上課.

原帖由 Sim 於 10-9-9 15:37 發表
Hi 肥妹爸爸,

Does it mean that TSL has 'extra lessons' for those who are top in grade & last in grade?
Thanks!

係呀 ... \0^0/

原帖由 Supervisor 於 10-9-9 16:25 發表
如果七月免費的話﹐我們的車費就比去年便宜$890了。  換了新校車路線﹐早了20分鐘上車﹐我們早上變得很趕﹐但下車時間卻早了30分鐘以上﹐總的來說還是可以接受。

可是看起来他们的操作还是有点混乱,像我小孩的校車是天天不一樣 ...

之前7月份要比錢咩???
你就好啦 ... 平左又早左 ...

呀小姐坐左幾年,我都知7月份唔洗比錢,可能我理解力差,之前個post我理解成好似7月份要比錢.其實今次真係有尐唔開心,比錢貴左,落車又遲左,搭單程真係好蝕底.

就算我想搭來回都唔得,朝早6點20分上車,頭站第一個上車,要每朝早5點幾起身,點上?最唔明就係以前係頭站上頭站落,宜家係頭站上,中程站落,所以比以前遲落車,反而尾站上車返學,放學係頭站落車,唔明.

如果真係"將貨就價" ... 我都冇野講, 但宜家我既case係 ... 錢就比多成15%, 但落車時間就遲成20-25mins ...

請問大家如果小朋友有成3-4日要響學校學野 ... 放學都係坐特巴 ... 剩下果1-2日都可否坐特巴呢???
因坐開單程(回程) ... 宜家有成3-4日小朋友都要響學校學野遲放學(放4:30) ... 剩下果1-2日冇可能比全月費坐正常校巴(計過成個月得7-8日會坐) .... 但又真係安排唔到人接放學 ... 點算???
有冇其他小朋友都有同樣問題???
謝謝 ...

點超載法?
‹ 上一主題|下一主題