用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

今年dr kong出左幾款新書包, 個款有d 似zeven架.  我個女揹上身, 佢話好舒服, 不過吾知輕吾輕身喇

honeymum
我都覺佢好高, 揹到落阿女pat pat, 所以吾係好岩....
原帖由 Honeymum 於 09-6-1 17:21 發表
我個仔都用緊seven, 用左三年, 都OK.
今年想買比個女,但係好高身,唔係好ARM身,
比我呀仔舊時買果款高。
唔買SEVEN又唔知買邊隻好,你們覺唔覺得這幾年的seven款式好高身?你地d寶貝會唔會覺得太大?
咁高身會唔會影響個書包 ...

我舊年買左個zeven, 係前面park park 扣個隻, 都冇用過, 如果有人有興趣, 可以出讓

我有個zeven school bag, 之前買左大碼, 但依加想轉細碼, 有冇人有興趣呀, 7折出讓

SPI not recommend, it’s super heavy
原帖由 chan803 於 09-7-29 09:12 發表

1.1 ~ 1.2kg, 都唔係真係好輕 wor.

網上搵返黎的數字, 有幾正確唔肯定:
zeven 約 600g
spi active small 約 900g
dr. kong 約 1.2kg

阿女個SPI勁重, 出年2年班, 一定吾會用佢
原帖由 chan803 於 09-7-29 13:46 發表

最近先至去攞上手試, spi 應該係輕過 dr. kong wor.

咁當然係 zeven 最輕啦.

我有個zeven school bag, 大碼, 未用過架, 女仔紫色, 有冇人有興趣

pls chk PM
原帖由 skyway1668 於 09-8-27 14:02 發表
[quote]原帖由 happyfarm 於 09-8-22 20:57 發表
我個女話ZEVEN個缺點係用極都唔爛, 優點係輕&貼背 [/quote
我囝已經用咗2年都重好新,
有個全新未用過,都唔知 ...

究竟邊隻書包好呀.  阿女舊年買左隻spi, 勁重; 今年買左隻dr kong, 又係勁重, 點算.  而dr kong, 未夠一個月已經比佢攪到穿左個小loan......

點既樣架
原帖由 dleelm 於 09-9-24 16:54 發表
之前買白色好閃下果款, 最後都係換了舊款, 不過真係好正, 好舒服, 我問番亞囡,重想唔想用番公仔書包,佢答no way:;pppp:  

加油,
我個女依加米係dr kong個隻羅.  未夠一個月, 不單只穿左個loan, 仲鬼死咁重, 我揹一陣, 已經個搏頭痛死.

想問下sanrio, 個d得吾得.....

原帖由 加油 於 09-9-24 18:39 發表
Little_cy,

亞女好鐘意seven個紫色書包因為好靚好閃,不過實在太重放棄左.  買吾到seven終於買左個新款dr kong俾亞女因為都係紫色,其實我覺得個款有小小seven的影子,雖然都吾係好輕但價錢同seven就相差幾倍 ...

Last year I bought this one to my daughter, but same as dr kong, 放幾本書已經好重喇
原帖由 chan803 於 09-9-25 09:25 發表

有無試過 spi active (非令面o個款)? 我磅過, 得 900g (small size). 我估 large size 都唔會差好遠.

揹野公主書包呀
原帖由 lhung 於 09-9-25 10:17 發表
我個囡都係用緊Dr Kong,真係好重!我見到個公主超輕書包,上手都幾輕,但護背唔知好唔好?

ZEVEN真係幾輕... 不過依加應該冇得買
原帖由 chan803 於 09-9-25 11:58 發表

會唔會有新舊版的分別呀? 900g 都真係幾輕下 wor, 而且佢 ge 設計, 揹上身係會好好揹 ge wor?

好似 新版 zeven 夠輕 (~500g), 不過如果放一樣重的書, 我唔信佢會好揹得過 spi ...
‹ 上一主題|下一主題