用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
樓主: zazadodo
go

[其他] deleted   [複製鏈接]

zazadodo 發表於 18-5-31 15:07
同意啦。 其實香港有沒間好些少的國際學校。 I mean 不要那麼“商業” 味道,考慮多些學術及品德? ...

都有嘅... 好似 ESF, AIS (American), CDNIS, GSIS, CIS,就唔係淨係睇錢,小朋友本身條件唔達標,有錢都未必收。聽講CIS 有Program,係吸納出面叻嘅學生,唔一定要有錢。

shadeslayer 發表於 18-6-2 12:01
ESF 一樣有 Nomination Right. 到左 minimum standard 人學優次便受錢影響。不止ESF,好多其他學校也差不 ...

ESF 買左NR 有 Priority, 係 Priority 1,但唔代表一定收,佢唔收都唔會退返 NR,佢收你,你唔買NR都可以讀。有別於淨係睇錢嘅 IS ,必須要買 debenture 先有得讀

shadeslayer 發表於 18-6-2 20:15
你好似對ESF NR有好多誤解。

見圖如下

shadeslayer 發表於 18-6-2 23:23
你的問題例如:唔收係會退回NR,收左,你接受左個位,就唔會退。

等等。。。。

仲有呢?你話我有好多唔誤解,可唔可以逐一指出?

shadeslayer 發表於 18-6-3 07:58
重有起馬兩個誤導誤解,一句說話有咁多問題,講左你又唔會多謝我,我都係有時間先。
...

你都覆得我咯,唔差在逐一講埋我仲有咩誤解啦,你都唔係為左句多謝先覆我架啦

EconFather 發表於 18-6-3 10:12
"ESF 買左NR 有 Priority, 係 Priority 1,但唔代表一定收,佢唔收都唔會退返 NR,佢收你,你唔買NR都可以 ...

1) Yes
2) Yes, 真係唔一定要買,我有幾個朋友,冇任何 priority,冇買 NR,分別喺幼稚園、小學、中學考入咗讀緊。That’s why I said buying NR is a priority only, not a must to get into the school, ESF also consider the competence of the applicants

EconFather 發表於 18-6-3 16:25
簡單講,打尖費。
俾左50萬會即時interview,有位俾你先。其實ESF都講到好白。
...

Yes... i cap screen and posted it too
‹ 上一主題|下一主題