用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙官抑或迦密好??
go

沙官抑或迦密好?? [複製鏈接]

回復 1# Geni 的帖子

你好! 那沙官多唔多功課呢? 平均每日幾多樣和幾耐dict. 一次? 會唔會太谷, 小朋友會感到好有pressure嗎? thanks!

謝謝你的回覆, 聽落又不是外面說的太多功課, 好多人話成8-11樣, 聽到嚇死佢爸爸話唔去interview!

我們抽到第一志願迦密(因我保守唔敢博太熱門嘅學校), 依家抽到了, 都想嘗試叩其他band one嘅學校! 約了下星期interview, 我都怕學校問點解唔放佢地第一志願, 依家抽到第一又唔要呢! 正煩惱中! 還想問放學去托管, 小朋友會唔會太累呢? 幾點pick up佢?可以幫小朋友溫埋dict. and test嗎? 我太多問題了, 朋友都叫我唔好咁緊張, 我嘗試relax d, 因我們要返工, 依家仲worry唔知點安排好! 怕太谷, 大家辛苦, 怕校風唔夠嚴, 容易學壞..... 謝謝!

原帖由 Geni 於 11-6-16 13:09 發表

差不多每日都有中英數o既功課, 平日就大約1~3樣, 通常都係做1~2頁作業或worksheet, 其他科就一時時, 假期就多少少.

至於做幾耐就好睇個小朋友自己同做功課o既環境, 我個仔放學去托管, 通常都做哂功課先番屋企的. ...

真的謝謝你的意見! 那我大可放心了, 方便推介一些比較好的託管中心嗎?

原帖由 Geni 於 11-6-16 17:21 發表

中英數每科1~3樣, 加埋其他都有機會8~11的, 但每一樣都唔係好多, 其實快的話, o係學校已經可以做起一半. 默書就一個星期一次度啦, 不過好早已經通知你默d乜, 有需要o既可以早d開始溫.

如果有機會o既梗係去in o左 ...

geni,

感激感激!!!
原帖由 Geni 於 11-6-16 20:36 發表

我冇比較過d託管中心呀, 我個仔依家返緊明愛, 因為近屋企. 我覺得揀中心地點比較重要.

是的, 88網最top嘅學校!

原帖由 Bear@MAMA 於 11-6-21 13:14 發表
沙官小是否屬Band 1學校?
‹ 上一主題|下一主題