用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 遺失香港身分證
go

遺失香港身分證 [複製鏈接]

回覆樓主:

我仔仔暑假返香港前一晚跌咗銀包,內有BRP, 英國駕駛執照, debit card同錢。回港係香港機場報失,有報案紙就可以claim遺失金錢同補領身分證嘅費用。
我仔仔好好彩有人執到佢嘅證件, 係facebook inbox佢,確認後交還BRP同駕駛執照比仔仔同學。其他嘢唔見咗都好閒,但BRP唔見咗,一但係英國報失,就算搵返也沒有用。要係香港做臨時證件,大約£15x, 之後返英國再整,聽講要一萬幾千,仲要那段時間不能出境。好彩仔仔攞返BRP, 否則他就不能再出國去冰島旅遊

mummy911 發表於 18-10-8 08:51
我沒有買保險,所以claim 唔到錢,只是hkid 要明年回港時才可保領,其他都是在英可補發。已叫她在英上網報 ...

若果不用claim保險就不需急於到機場報失。因為仲有passport做身份証明,可安頓一切再陪囡囡到警局報失

mummy911 發表於 18-10-8 21:07
唯有這樣.......嚇死我

我阿仔仲差啲去錯機場,好彩我同佢whatsapp叫佢早啲瞓,佢話去Heathrow要幾個鐘頭唔瞓喇,嗰刻先至知佢無留意邊個機場,我真係比佢嚇死。幾個鐘頭之後就話比我知唔見銀包。真係避得初一避唔到十五

brother4 發表於 18-10-8 22:04
孩子十下十下,每次叫車送佢機場,免麻煩

只係好多男仔都粗心大意
‹ 上一主題|下一主題