用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港政府唔該取消熔斷機制啦
樓主: Taimum
go

[英國] 香港政府唔該取消熔斷機制啦   [複製鏈接]

好似我阿女咁,二月時booked BA 4/4返香港,酒店當時要book二十一日隔離。之後政府宣布熔斷,咁就改機票到21/4返香港。又要通知酒店改日子。跟住BA 又cancel flight,真係玩死。所以三月中阿女決定係泰國wash out 14日,booked曬泰國機票酒店,但香港booked嘅酒店夾唔到日期,要取消再book另外一間酒店。之後政府又話取消九個國家禁飛。我哋又要更改返香港嘅機票及泰國同香港酒店。正期待阿女返香港嘅時候,上星期六又話Emirates 熔斷到9/4。我哋又要即刻打俾酒店改期又要再book過機票。
今次阿女返香港真係一波好多折,我哋真係俾政府同熔斷機制玩死

回覆樓主:

政府肯取消熔斷已經心滿意足

TTEE1819 發表於 22-4-11 12:09
雖然隔離7天,比幾千酒店錢,我願意。但問題係唔夠航班,這是最令家長頭痛。
...

Even之前要二十一日隔離,我哋都會跟。家長只係想book到機票同酒店可以安安樂樂咁等仔女返港。點解政府係都要香港人咁唔安樂

TTEE1819 發表於 22-4-11 20:27
回顧2020,2021和今年,我們一大班留學生家長真係好合作。

2020 March :大家急急訂機票接仔女回港,到港 ...

點解香港人想返香港都咁難

EK384係熔10/4嗰班機,我阿女搭EK384 11/4嗰班機. 昨天順利返港

阿女係泰國玩咗十二日喇
‹ 上一主題|下一主題