用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學補習問題
樓主: tlomum
go

喇沙小學補習問題 [複製鏈接]

10/09 測驗後會有成績表,可看成績後再决定需不需要補習。 你想要專補LSPS的資料看門口就PM我啦!
預備工夫做得好,都是一個好開始。 P.1-P.4 看到的排名,到P.5就大兜亂,小學的基本功做得好,上書院就輕鬆得多。
有機會就回學校做Helper,你會了解學校和兒子更加多!

我意思是指就算P.1-P.4考得好的學生,到P.5,P.6就未必在前,除持之而恆外,通常排後面的學生會擁上
來.  P.1 -P.4始終以年齡之分,一班內可最大+五個月之差,這個思維差異情況逐年遞減. 所以低班的名次未實,反而通常P.5第一次10月考得好的都保持到P.6。
(不讀書不計在內)

P.5,P.6 老師有說級名次,但是約數。班名次都不準,每班的平均分都可以有大分別。
呈分試有分看,是給囝囝check卷時知,家長就看不到卷。

原帖由 zitalin 於 09-6-8 22:34 發表
P5 開始冇分睇, 老師只講1-10既排名, 所以唔係考1-10, 就唔知自己考第幾!

你係全職主婦,那多時間照顧囝囝。 其實每次考完試,補習社都會在學校門口派傳單。  

原帖由 FITTI 於 09-6-9 18:19 發表
我係全職主婦...多謝你解答  

讀完六年,我就唔覺學校教淺考深,考試通常都係考所學的課程。
倒不如換句說話來說,這間學校的課程和一間好普通的小學相比的確深了。 但學生如能掌握這六年,確實打好根基應付中學的課程。

原帖由 ryohga 於 09-6-10 23:22 發表
喇沙不是出名"教淺考深"嗎?

創世紀補中文唔啱喇沙喎!

除兒童王國外,附近都有很多間,有時間去逛個圈看看環境,補習理念,學生開不開心 .....

回復 5# ngwong2 的帖子

我個囝囝有兩個貼身補習老師,不過唔駛比補習費24小時on call, 之就係佢爹D媽咪啦!

Odin,

你囝囝應是F.3, 緊張的一年, 努力, 預祝你囝囝分到理想中的科目.  

我覺得F.3的時間分配很重要,怎樣分在14科和其他活動?

唔好叫我姐姐la, 大家研究研究.

分享F.3 讀書樂趣       pm我.

原帖由 Odin 於 11-11-1 23:38 發表
snowbell姐姐,你囝囝是否F.4?

回復 Makmavis 的帖子

我囝囝已經中學啦!  不過我不大贊成去補習社的功課班, P.1年紀太小, 坐定定最多半個鐘, 返全日的時候就差多要朝8晚6好辛苦, 另外會參加學校的活動, 起碼球類訓練班參加一個. 盡量自己跟他的功課和訓練他自律,  而且LSPS鼓勵家長親子, 有些功課是大家一起做。

開學後看情況再決定,或許請家庭教師上門都是選擇之一.

我聽過功課班是老師叫P.2學生同P.1默英文, 還有見到的.....敢恭維.mouth:" />

P.1 是一個開始, 小學6年的親子關係, 直接影響中學階段成長。
學業是持之而恆, 漫漫長路!
‹ 上一主題|下一主題