用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 新人加入
go

新人加入 [複製鏈接]

其實家長要清楚自己既心態, 你係出於谷孩子, 還是幫孩子?
例如孩子大肌肉差, 你會多帶佢去公園攀爬, 希望幫助他大肌肉強壯D. 咁算唔算俾壓力孩子呢? 現代孩子都聰明的, 佢知道什麼自己掌握得好, 什麼唔叻, 咁佢去到公園唔願意爬, 你鼓勵佢爬高爬低, 孩子都有壓力架喎, 咁係唔係佢唔想做就唔好迫佢?
孩子仲細, 訓練會事半功倍. 如果黃金時期唔幫他一把, 佢漸長大, 佢既弱項會影響社交, 孩子的自尊心會受損, 更唔想和別人相處, 或者相處得不容易.
我自己都係星孩媽媽, 孩子能有自己朋友, 建立自己的社交圈子, 是我的願望, 我相信也是很多星媽的願望.

我孩子兩歲半已做評估, 當年大小肌delay半年, 言語delay一年, 社交也有問題, 不過佢只係輕度架咋.
這四年間無停過訓練(之前私家, 後來政府), 到今年升小一了, 學前評估結果, 大小肌追到同齡, 言語仍然delay半年, 社交進步了只需家居訓練.
足足四年時間, 佢已是好好把握了黃金期的訓練, 但都只係追到"正常". 不過一切都值得, 現在他已是一個有自信又開心的小學生. 因為孩子四歲開始自尊心建立既敏感時期(正常孩子都一樣), 佢由初初好多野做唔到, 到慢慢著眼自己的進步和"做到了"既滿足感, 都係建立緊佢既既自信心. 佢有自尊和自信, 更容易融入社會, 加強社交.

回覆 marcoyuen85 的帖子

marcoyuen85 我孩子有做職業和物理治療, 有言語治療和社交小組.
之前升小一前有小一適應班.
近半年開始用精油, 效果唔錯.

samji 其實協康會已算"平"了, 治療費用係好金的, 而且係長期做, 唔係做十次八次就完成, 係以"年"去計算.
所以我地成日話政府無資源俾我地囉, 有一個SEN兒童, 又未排到政府訓練, 又唔想白白浪費黃金期的家庭, 無論精神和經濟都好有壓力.
‹ 上一主題|下一主題