用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應否繼續學琴,掙扎中....
樓主: 艾艾
go

應否繼續學琴,掙扎中....   [複製鏈接]

回覆:應否繼續學琴,掙扎中....

cut一種樂器啦!

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 阿囡中文測驗平均只有

原帖由 艾艾 於 15-10-19 發表
回覆 S-Kwok 的帖子

阿囡中文測驗平均只有5x - 6x 分. 上星期派卷, 跌到4x, 佢無補習, 佢想考埋二級先停.  ...
咁只跳舞啦,唔好搞咁多

引用:Quote:Jane1983+發表於+15-10-19+09:13+要

原帖由 little_yolky 於 15-10-19 發表
小二7X分我哋學校肯定係中游, 唔會包尾, 唔係教得深, 係老師俾分好緊。尤其升上小三, 老師已經同同學仔講,  ...
D人全班都考九十幾八十分,我諗一定唔會係政府和津校卦,如果係,佢哋真係好叻。

引用:Quote:原帖由+艾艾+於+15-10-18+發表阿囡小

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-10-19 發表
小朋友成績差仲用咁多時間響其他興趣班,其實只會令佢對學業越來越冇興趣,越冇信心,影響深遠。如果學琴真 ...
說得好! 之前親戚的朋友有長笛,單,雙簧管,說可以留我細路,加上我有一同事有玩開管樂,他也說過你說的問題,他還有説到香港管樂比較出色的表演者(但他冇講外國),都係初中才接觸和學,叫我遲些才考慮學吹的樂器,試玩其他有興趣先

引用:學樂器無興趣真是幾辛苦,+尤其彈琴,+身邊有

原帖由 大件仔 於 15-10-24 發表
學樂器無興趣真是幾辛苦, 尤其彈琴, 身邊有好多朋友的孩子考到7-8級, 但都無彈落去或在這方面發展, 苦學多 ...

引用:回覆+scyauchris+的帖子 經過深思熟慮後,+

原帖由 艾艾 於 15-10-23 發表
回覆 scyauchris 的帖子

經過深思熟慮後, 我決定cut 琴,其實學琴並未為囡增加自信, 由於太多小朋友比阿囡 ...
加油

‹ 上一主題|下一主題