用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 七月八日去敲門定去叩門好?
go

七月八日去敲門定去叩門好? [複製鏈接]

007兄, 承你貴言, 祝願各位家長不用去叩, 敲, 踢 或爆門!  放左榜就安安樂樂同小朋友去吃番餐慶祝!

我都同囝囝傾好晒, 有共識, 定了假如頭5志願, 大家都接受, 無須叩門.

就因為知道要叩真係談何容易!  留位已經少, 囝囝成績或其他又不是標青, 好大機會真係得個 [叩] 字, 慢下手連表人地都未必派啦!

我都好讚同你所講, 唔好俾小朋友覺得 [嘩, 真係派得好差呀]!  佢地會好唔開心嘛!  正面鼓勵係非常重要呢!
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-7 23:04 發表

正確!正面鼓勵好重要!
就算派到不甚理想又叩不到門,始終要接受現實;有鼓勵可使小朋友充滿信心,一樣可以讀出彩虹來,試問那間中學沒有人考第一?
如果父母認定這是二等冇出息中學,小朋友用一等努力只怕換來三等成績! ...

係呀!  今日見阿仔有個同學, 派左第4志願, 其實果間都幾好架, 個細路都滿意, 但佢父母就話唔得, 要叩另一間, 我睇住個細路好唔開心.

我就同佢地傾左一陣, 同埋佢班主任一齊.  佢父母要叩果一間, 其實同派左位果間差不多 (校風成績都係), 我就建議既然有時間, 咁佢地去晒兩間睇下再決定啦, 因為兩間都唔差得遠, 而且我所認知嘅其實派左位果間近年好積極架, d 學生都幾好添!  

你說得好對, 真係好多學校都一樣有叻仔叻女, 就好似我以前讀果間當時都出名唔好架, 但我都有唔少同學讀得好勁.  最緊要真係唔可以輸左志氣同信心就實得架!

原文章由 櫺囹桼 於 08-7-8 20:56 發表

眼見有兩母女在該校門口爭論,女兒不欲叩這間,而母親一定要,女兒話即使叩到都唔讀。
係丫!而家d小朋友只可商議不可強制...一個唔happy上十八樓飛落嚟...叩到聖喇拔都冇用! ...

好一個 [聖喇拔] 唔記得左呢個攪鬼合併校名係邊套電視劇出黎...
‹ 上一主題|下一主題