教育王國

標題: 協恩 intervview分享 [打印本頁]

作者: pomama    時間: 11-1-22 13:17     標題: 協恩 intervview分享

今早in 9:20,9:00到校門見排緊隊即時嚇一嚇,幸好原來只係等開門。9時正放人入場,5分鐘一節,6個小朋友一組,分3間房 。家長義工帶到課室門前,小朋友自已排隊,然後say good bye 入房玩玩具,兼問問題。家長在另一房門等候,唔使5分鐘送貼紙一張......走得!流程非常暢順!未in 的家長緊記切勿太早到,早10分鐘good fit啦! Good luck!

作者: kimibb    時間: 11-1-22 14:32

張問卷是不記名的!我問過老師真的由大到細in,所以很公平!
作者: kwboy    時間: 11-1-22 18:25

其實面試成功機會都好低, 雖然我的囡囡冇哭, 不過都係機會不大, 希望有奇蹟!!
作者: faiee    時間: 11-1-22 22:28

我今朝早都in左啦,簡直快過打針,今年校方都幾高招,完全唔俾家長陪同入房,房內問左咩都唔知,之前完全不設玩具warm up時間,仲harsh過培正,我陰謀地諗,校方其實未in之前已經收左絕大部份人,包括舊生的女,老師的女,有家姐在該校讀的申請人,仲有校方管理層所推薦的人,既然真正要透過面試才取錄的人根本不多,就無謂in得咁認真,所以以這種「快刀斬亂麻」的方式面試,既可以防止有面試問題外洩,亦可以令家長無從得知校方以什麼標準取錄學生,真係好高招!
作者: pomama    時間: 11-1-22 23:50

絕對相信有部份是必收名單,只看剩下機會率是幾百份之幾,本人亦只抱增廣見聞之心態一試。整體感覺良好,家長義工好落力,值得一讚。
作者: annvnna    時間: 11-1-23 01:40

原帖由 faiee 於 11-1-22 22:28 發表
我今朝早都in左啦,簡直快過打針,今年校方都幾高招,完全唔俾家長陪同入房,房內問左咩都唔知,之前完全不設玩具warm up時間,仲harsh過培正,我陰謀地諗,校方其實未in之前已經收左絕大部份人,包括舊生的女,老師的女,有家 ...

我都有同感....又唔見D老師手上有紙及筆, 都唔知用咩做RECORD....
作者: eggmama    時間: 11-1-23 09:53     標題: 回復 3# faiee 的帖子

唔認真就唔分二天面試啦!老師及家長義工好忙好落力
作者: pslw73    時間: 11-1-23 19:27

我今朝早都in左啦,簡直快過打針,今年校方都幾高招,完全唔俾家長陪同入房,房內問左咩都唔知,之前完全不設玩具warm up時間,仲harsh過培正,我陰謀地諗,校方其實未in之前已經收左絕大部份人,包括舊生的女,老師的女,有家 ...

I know the details but it is not suitable for me to disclose them...... I can only tell if you know the details...you will say WTF.....you believe they can assess your kids properly in less than a minute...
作者: kwboy    時間: 11-1-23 20:12

咁係咪好難有offer?
作者: csmc88    時間: 11-1-23 22:35     標題: 回復 8# pslw73 的帖子

What do u mean? Can u pm me because I will have the interview next week?

作者: sharon26788    時間: 11-1-23 23:14

我囡出黎之後,我問佢係入邊問左d乜同玩左乜野,佢話叫咩名,幾多歲,玩左切蘋果同砌puzzle.
作者: kwboy    時間: 11-1-23 23:30     標題: 回復 2# csmc88 的帖子

妳個囡應該係細女, 所以在29號IN
作者: Siupak222    時間: 11-1-24 00:09

Which room??

原帖由 sharon26788 於 11-1-23 23:14 發表
我囡出黎之後,我問佢係入邊問左d乜同玩左乜野,佢話叫咩名,幾多歲,玩左切蘋果同砌puzzle.

作者: csmc88    時間: 11-1-24 00:16     標題: 回覆 12# kwboy 的文章

係呀,仲要係12月中超細B
作者: pomama    時間: 11-1-24 00:34

我哋等入房時,聽到有小朋友IN完出呢話有厨具玩煮嘢食。點知亞女出呢失望哋話佢冇得玩煮飯仔,只有砌PUZZLE,仲話老師問佢叫咩名,砌咗啲咩?佢答砌咗飛機同埋船船。跟住問隔離嗰個喎!
原帖由 sharon26788 於 11-1-23 23:14 發表

作者: pomama    時間: 11-1-24 00:35

Which room? Room 2
作者: vet    時間: 11-1-24 01:19

舊生的女有家姐在該校讀的不一定收
你太陰謀論了
作者: sze0203    時間: 11-1-24 10:44

唉~~篇我個女一組有小妹妹喊足全程~~我諗或多或少都有影響其他細路的interview情緒, 所以我都打定輸數了@@
作者: 考考2008    時間: 11-1-25 10:50

我囡囡平時是個十分活躍及性格外向的小朋友,好少會因為怕羞而會哭的人,但唔知點解? 面試時聽到她在班房裡面大哭,in完出來就見她眼濕濕,我同c6都覺得好奇怪,所以問她為什麼會哭?但她就沒有說出來,咁我就再細心地觀察她,然後再用其它方法問她為什麼會哭?她指向頭部說"痛、痛",我再問她是不是唔小心碰到,她說"碰、碰",之後我就跟她說唔緊要啦,下次小心d。
因為囡囡係細女,所以表達能力都唔係咁強,希望唔會應響其他小朋友面試的表現啦!
作者: allung    時間: 11-1-27 11:11

我都係29號in, 抱住見識o既心情去睇睇.

作者: Siupak222    時間: 11-1-27 11:28     標題: 回復 20# allung 的帖子

要同阿女講有心埋準備,好多小朋友喊得好淒厲
作者: Bonnie    時間: 11-1-28 13:00

我上星期 22 号 in... 0802 BB

我好滿意佢氹小朋友入房 interview 嘅技巧..唔似培正..好冷淡/好趕咁..

呀女嗰批全部好乖.. 無人喊... 唔知係老師定家長義工..好有愛心咁同d小朋友講.." 我哋一陣入去玩玩具..爹d媽咪响門口接你, 唔駛驚 etc.. "   個個家長都好放心..

响培正喊嘅小朋友真係多過協恩好多..明天最後一場 St Paul (下晝)..希望呀女唔好訓..good luck to you all :)
作者: applepiepie    時間: 11-1-28 14:29

作者: sanryo    時間: 11-1-29 13:38

Forgot when will they announce the results? anyone remember? thanks
作者: MAMA-BEANBEAN    時間: 11-1-29 15:10

I SAW THE PAPER WROTE ON THE DOOR IS 2/28/11 THAT I CAN RECALL.
作者: allung    時間: 11-1-31 12:01     標題: 回復 21# Siupak222 的帖子

Thanks Siupak222!
囡囡幸好沒喊, 不過聽老婆講佢好開心衝左入去自己玩, 早晨都無叫, 玩完出黎又好開心咁走.
終於in晒, 可以輕鬆過年了~
作者: Siupak222    時間: 11-1-31 12:05     標題: 回復 26# allung 的帖子

作者: maylam2022    時間: 11-2-3 19:53     標題: 回復 4# faiee 的帖子

容許我講句公道說話嗎?老師及家長義公都好努力咁去籌備,面試相信係公平的,當然彩數都會有,舊生的女,有家姐在該校讀的申請人,未必會收,大家good luck!!!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5