用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部
go

馬灣基慧2008/2009年度小一家長俱樂部 [複製鏈接]

回覆 #1 nokpa 的文章

恭喜各位未來一年級生的家長, 歡迎你們加入馬基的大家庭

抽唔到的家長亦唔好灰心, 有志者一定會成功架:loveliness:

nokpa 你想知道校巴的詳情, 可以到馬基的網站, 裡面有好詳細的資料: 

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/new.htm

其實小朋友不會覺得遠的. 像小女, 她很喜歡坐校巴, 記得剛上小一時, 她說想搬到珀麗灣住, 但我跟她說, 住在珀麗灣就不能坐校巴返學了, 聽完後, 她想了想, 就說「還是住在深井算了」.....

而且馬基的校巴安排也挺好的, 像我們住深井的, 每日8:05AM上車, 女兒每天都可以睡至7:15:loveliness:

原文章由 Gabrielma 於 07-12-4 15:52 發表
Hi 各位好 !

大仔都係剛剛1st round入了馬基, 下年會同大家D小朋友見面啦!  囝囝係20分入, 報名日職員話去年20分直入, 15分抽, 今年唔知15分有無得抽?

我住KWAI FONG, 都唔覺得好遠, 囝囝話佢鍾意坐校車, 而且學校 ...

CSW
我女坐舊車, 都係8:05am上車, 係麗都, 你呢?

原文章由 CSW 於 07-12-5 14:34 發表
深井都幾多人去馬基, 以我知有兩架校巴駛入深井. sofiema你係坐新定舊校車呢? 我兒子也是坐8:05那部車, 可能同你個女唔同車?

Hello tsma511
首先歡迎你加入馬基這大家庭!
我也是馬基的小一家長,由於經常參考學校為家長開辦的課程(如英文拼音),所以每月最少到學校一次。而每次課後(通常是早上)我都會留守至午飯時間在飯堂及飯後在課室外觀察小女的學校情況。照我觀察,馬基的學生大部份是開朗活潑的,而且很有禮貌,我就從未遇見任何有問題的學生,也從未聽女兒說有讀寫障礙的同學。反而是小女在剛開學時,有些適應問題(因一些小事在課室哭),老師即日便打電話給我,查詢小女回家後的情況,我也與小女傾談此事,之後小女再沒有這種情況出現了,現在每朝她都是很開心地上學。

再說,馬基又不是特殊學校,我想大概不會也不能如該位導師所說收取許多有問題的小朋友吧!
據我所知,教署有撥款給所有資助及官立小學for一些有讀寫障礙的學生作輔導經費,所以,照理應該每間小學都會有這類學生(因為統一派位),只是每學校處理上程度有所不同(高調or低調)
其實,讀寫障礙不是病,也不會傳染,只是小朋友在學習上能力出現問題,假如得到適當的引導同樣可以克服障礙,有很好的成績。小女讀幼稚園時有個同學仔是語言障礙,但他一樣進了荃灣區一所傳統名校(同學仔的家長說,她在統一派位表格上已填寫清楚其兒子是有語言障礙的),後來聽該位家長說該校有提供一些特殊的輔導給她的小朋友,目前的學業情況亦很滿意。
所以我想tsma511你也不用過於擔心。如 jk 所說,馬基確是一所很好的學校,老師很有愛心,學校也很用心栽培學生在各方面才能和發展,小女也讀得很開心,我也很滿意! 
還有,馬基是沒有精英班的,但好似星期六上午有精英班(高年班)回校上課,但在分班和編制上是沒有的。
仲有,目前馬基小一有五班,據我所知沒有一班是特別班(將有問題的小朋友全部group埋一班??)。不如你有空到馬基的學校網站看看http://www.kwmwps.edu.hk/,或者你會安心點。

sofiema

原文章由 tsma511 於 08-4-19 11:32 發表
各位馬灣基慧小學的家長,

hello各位, 本人小囡今年9月都會是貴校的學生, 因為私人的問題, 所以現在開始找補習班, 剛剛在愉景新城某間補習社問資料時, 當時這位導師問我你小朋友讀邊間小學, 我便道出, 導師反問我為 ...

我住深井, 8:05am上車, 每月$430.

原文章由 wongs 於 08-5-15 14:59 發表
HI,

有無住海濱花園呢?? 我住7座, 會幾点/位置 上落校車呢???
how much??

FungKristy

歡迎你加入馬基的大家庭!
我家亦住深井, 希望日後有機會見面!

原文章由 FungKristy 於 08-6-17 14:25 發表
各位好,

小女是2nd round 1st choice 入到馬基, 心情十分興奮.  希望大家多多指教. 本人都是住深井, 層經怕馬灣地區不太方便, 但看到這兒家長回應後覺得很放心. ...

FungKristy and Gabrielma

新生日主要係向各家長介紹一些具體的學校情況,以及開學時要帶甚麼、準備甚麼等等......但,記得帶背囊或大袋,因為當日會購買教科書,都幾重。當日還可會訂購校服、書包及返學鞋等,還有如要坐校巴,當日亦會登記及付款。

至於小朋友,會跟老師到課室活動,讓他們認識下環境,都幾好!

不用擔心,馬基的新生適應做得很好!

原文章由 Gabrielma 於 08-6-23 15:04 發表
我也是, 不知道新生日有什麼要注意?  要不要準備什麼?   

FungKristy
我住麗都, 8:05am上車, 之後校車再到海韻, 我諗你預8:10am啦(不過新生日你會知架啦).

另外, 經深井有3-4班車, 通常係以住的地方分, 但唔駛擔心, 校車公司會幫我地分.

至於落車, 係呀, 回程先經縉皇居-->碧堤, 你可以係碧堤接放學.

原文章由 FungKristy 於 08-6-24 14:30 發表
sofiema,

請問你是否在海韻上車呢? 如海韻上車是否都是8:05am上車呢?還有落車是否在碧提呢?

我都係買校服、運動服各兩套, 夠晒啦. 不過最好買埋藍色冷氣外套, 因為課室開冷氣有d位會好冷,可以同校服一齊買。

我都聽好多家長話金綸好, 但冬天服運動服我覺得維多利亞好d, 好在件外套夠厚, 其餘我都係買金綸.

各位加油呀!

原文章由 Gabrielma 於 08-6-25 08:03 發表
我都收到了!  書包. 黑白鞋都有, 不用買.

書要$1000, 不過費事煩, 都係訂算啦!  補充係咪一定要買?  到時睇吓再算!  

校服. 運動服會各買兩套, 聽講金綸好d, 唔知外套買唔買好? 因囝囝怕熱多過怕冷! 都係睇吓厚定 ...

好似可以簽CARD, 但支票真係唔知, 不過你可以打電話問下(2986 3111)。

書包,我用spi, 貪佢學校買有折頭, 不過拿起來覺得幾重, 但用落都幾好.

申請用普通話教中文?是甚麼意思? 學校話可以揀嗎?

原文章由 nokpa 於 08-6-24 23:32 發表
今天終於收到校方寄來的信,要到4:30才完。

請問什麼叫常規訓練?

購買課本是可用支票的。

大家會否申請用普通話教中文呢?
有什麼好處?

書包買邊隻好呢? 有沒有好介紹?

不好意思,問了那麼多問題! ...

nokpa

我囡是今年小一生(九月升小二),仲未接到學校通告話用普通話教中文,我都係想八卦下姐

另外,去年,新生日只有SPI書包(我買了,是粉紅色狗仔,我囡好鍾意),所以不知道Spartan書包好不好,sorry!

原文章由 nokpa 於 08-6-25 22:39 發表
係呀! 通告話有兩班會用普通話教中文,
若想參加的話就要抽簽。
妳認為如何呢?

通告介紹果隻Spartan超輕書包又如何呢?

[ 本文章最後由 sofiema 於 08-6-30 21:49 編輯 ]

我係小二家長,舊年家長會是先在禮堂舉行(校長及科主任講話), 之後各班家長到各班班房, 由負責各科的老師分別向家長介紹各科的上課及學習情況及注意事項等, 家長可提問, 完了家長可單獨與不同老師面談....我舊年覺得這個家長會很充實, 很有用。
最難得係, 上課只有兩三個星期, 但老師對每個學生的情況都似乎好清楚(全班有34人o番)。

原帖由 Gabrielma 於 08-9-10 13:26 發表
問完囝囝, 都係明d唔明d, 最後中文ws上, 貼左一張幼稚園相, 英文個張無帶, 因為我話未有學生相, 佢話就不用帶!?  

囝囝話昨天lunch時派apple, 唔知一星期有幾多日有水果? 幾好照顧.

囝囝經過一星期honey ...

校服公司度身唔會太fit, 通常都係大小小(白恤衫要摺衫袖先得),不過方便的話自已去買都好, 因為要小朋友拎d校服番屋企都幾重、幾辛苦。

另外,如果係女仔, 灰色羊毛短襪買2對就夠, 因為大多數時間我會另買灰色羊毛襪褲比阿囡著, 因為馬基真係幾凍架。

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-11 09:40 發表
nokpa,

唔駛客氣,咁啱親身經歷,所以同大家分享吓,你囝囝退咗燒就放心好多,會好快康復!

校服我會自己買,我怕校服公司同佢度得太 fit, 到維多利買放便我多d, 請問大家知唔知 d 料好唔好呢?

另我覺得囡囡書包仍然好重,英文 ...

羊毛襪褲我在專賣學生底衫褲襪的舖頭買(係載麟趾診所後面有好多), 千色店同國貨公司都有, 不過我覺得其實差不多(但貴d)。我揀最厚果隻, 無花紋, 我囡囡話好暖。

冬天羽絨褸無限顏色, 14度或以下就可以著褲(但我囡囡唔肯穿, 佢話著裙靚d )。

原帖由 CHRISTY妹妹 於 08-9-11 13:38 發表
Dear Sofiema,

Thank you!

另請問羊毛襪褲你會去邊度買 (我驚唔夠厚) ?

冬天羽絨褸有無限制顏色,女仔幾度可以着褲?

小女舊年都是程老師教英文的, 她很好人, 也很主動跟家長溝通, 小女也很歡迎上她的堂。大家放心!

原帖由 Mikiwong 於 08-9-17 22:56 發表
希望交接得好D啦, 亞囡到時又要從新適應新老師lu..

原帖由 Gabrielma 於 08-9-24 12:40 發表
基礎級同進階, 除了要收費外, 還有什麼不同?

舊年我囡囡沒有參加收費的,因為當時上網試做已經覺得好深,而且一年級好多野都要適應,所以唔參加。

當時我也問過囡囡的英文老師,佢好婉轉咁話收費的幾深,假如小朋友唔夠時間, 其實參加基礎不收費的便可,待她們熟習了再考慮參加進階。

事實上, 去年基礎級(英文每日一篇)對一年級來說真係幾深,但只要讓小朋友堅持去做,又真係有進步。今年我覺得囡囡應該有能力做,所以比佢參加收費的。

還有,稍後還有中文每日一篇及數學每日10題,小朋友每日要花上半小時以上才能完成。

都係第一次因為封橋提早放學!

當日3點幾收到校巴姨姨電話說小朋友已放學並抵達樓下叫我們快來接她.....當時真係好擔心也很不滿,不是說正常時間放學的嗎?

但當我到樓下時,見小朋友都坐在校巴上好安全,又見校巴姨姨好努力咁繼續打電話通知家長,我的怒氣消了,後來聽小囡說,因為好快要封橋所以好快就放學上晒車啦,仲話到左樓下之後,聽到司機叔叔對話機話青馬大橋已經封左......我諗當時真係好倉卒,要盡快送走學生,所以來不及通知家長。其實學校真係做得幾好!

原帖由 miffywen 於 08-9-25 11:23 發表
我好欣賞學校響咁危急都做到咁好的應變,
天氣情況咁惡劣, 仲好安全咁將d學生送走,
其實真係好抵讚喇!

學校send sms比我地話照正常時間放學,
原意係想家長可以安心d等小朋友,
可能只係個褓姆心急左d je,
不過最後 ...

d2343130

sorry, 呢排無上黎。

其實無論是「英文8寶箱」或是以前的「中、英文每日一篇」都是中大開發的一套小學生網上學習課程,內容主要用有趣的多媒體形式提升和鞏固小朋友的學習興趣,內容與課堂所學沒有太大聯繫,也不是學校必備教材,是自由參加。

至於「數學每日十題」則是現代教育出版社提供的網上練習,這個每日十題反而與課堂學習內容相扣(因為是教科書的同一出版社),其中有一part是遊覽(好似係),是用故事形式讓小朋友重溫課堂所學,我囡在考試前自動自覺開這個來溫習,很有用,不用我幫她溫習了  。但不知今年有沒有?

原帖由 d2343130 於 08-9-25 15:54 發表
sofiema:

請問你提及的中文,英文及數學, 是否學校必備教材?

而比費用的英文8寶箱就自由選擇??

兩樣我舊年都有買。

首英文e-book小囡很喜歡玩,有時放假有時間她亦會自已開黎玩,我也覺得很有用,因為e-book內容與教科書一樣,但卻用很多不同形式,例如對話、唱歌、玩遊戲.....來鞏固所學。反而英文cd就很少用。

至於普通話,我囡只開過一兩次來玩就沒有再開了。看來小囡對這個興趣不大。

原帖由 Gabrielma 於 08-10-2 10:53 發表
家長有沒有打算買中文, 普通話, 英文cd / e-book?

我會買普通話及中文, 但英文太貴, 唔買.

各位小一家長,與大家分享下我的經驗:

舊年小囡讀小一時差不多,做功課時快時慢,溫習默書亦一樣,最勞氣是造句,每造一句都花~~~~~~的時間,最慘係還有其他功課未做 。有時候忍唔住都要大罵佢 ,搞到大家都好唔開心…...之後自己又好後悔,當時的感受真係好慘架,我諗依家先小一,幾時捱到小六??!!  

後黎我諗,與其同阿囡日日係度搏鬥,不如將個波交番比佢自己…….即係由得佢錯!每日我只檢查佢是否做齊功課,唔識會教佢,但錯左就唔幫佢改,我同阿囡話因為讀書果個係你唔係我,你自已要小心d做。這樣做的代價係功課錯多左,但之後我會同佢一齊睇番老師的改錯,講番錯係邊度,希望佢下次唔好再錯……有時我仲會話「哎呀,唔小心錯左呢個字比老師扣左5分真係好唔抵喎….. 好彩我囡囡又受喎,依家慢慢真係好左好多!做功課都自動波!有時候家長愈係幫小朋友,小朋友的進步不一定愈快!反而放手比佢地自已負番責任,效果可能仲好!

造句都一樣,小一剛開始時總係諗到天馬行空,錯字呀,詞不達意呀,無一幸免……但我通常會由佢寫(但要做完其他功課先),由佢錯,等老師同佢改,這樣做好可能取分不高!但佢每次派回後,我都會同佢睇番老師點改,會讚佢做得很好、好用心,不過老師寫得更加好,我地要向老師要學習。這樣一來可以保存小朋友的小小自信心 ,二來可以給她們自己鍛鍊、鍛鍊。到現在小二,小囡造句原則上沒有大問題(只是越寫越長),但錯字一定會有,我亦唔太擔心錯字,因為這是小學生的通病,最緊要係錯左之後同佢講番就得,慢慢就會改善。

各位小一家長,唔駛擔心架,比d時間小朋友啦!寫得多自然會有進步!

另外,我發覺睇書真係對造句有幫助…….睇得多自然就識寫!

‹ 上一主題|下一主題