用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想由國際學校轉校至 local school
go

想由國際學校轉校至 local school   [複製鏈接]

無所事事咪加插少少功課,再不有玩音樂練樂器都可以花一個鐘。去下公園玩都好,之後咪比佢自由時間看書。local小三開始多功課,我見有些local school忙到書都看不到。

我女併音不錯,不過佢識睇中文的。其實我識得一些IS 的小朋友中文也不錯,我反而覺得IS更識合學野能力高的小朋友,因為有更多時間比小朋友去發不同方位或佢强項的課目。

Local school 有d真係好多功課的,基本上小朋友是忙到培養興趣的時間都無。我女女比較幸運可以去到間無乜功課的學校,我反而希望佢再大些送佢去IS學校。

讀IS咪好,多好多時間。自己可以加強中文又無咁大壓力。如果小朋友勁喜歡看書,local school係唔適合,因為大部份學校都好多功課。

我反而想幫女女轉反IS,  最少可以不浪費時間train佢英文speaking.  那麼便可以更集中佢d中文,又可以多反好多時間。Local school 再升高些班真係怕無乜時間每天比佢去公園同看書。

Jumphigh 發表於 14-11-2 07:58
只是幼兒階段會有興趣去公園玩,除非是有一群朋友仔一起+公園有高難度攀爬設備

...
沒有朋友仔也沒辦法,每天最少半個鐘運動才健康加上我女兒是大近視,在屋企佢咪只會掛住看書。我家樓下有公園,公園都有攀爬設備,不過玩得多手會生水泡。我有些貪心,希望阿女可以每天去公園一鐘,練一個鐘琴及兩個鐘比佢看書。
我自己家姐兩個小朋友在外國同家人傾計都是講中文,當然佢地不懂看中文。

我女兒7.5歲有500度近視  唔比佢睇咁多,佢上課偷看咪重死!

我女女自己決定課外活動的,她不喜歡球類溜冰!游水佢識左便算,佢都唔喜歡游。跳舞是我不喜歡,所以唔比佢學,佢喜歡中國舞!
‹ 上一主題|下一主題