用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 控制近視加深的藥水
go

控制近視加深的藥水   [複製鏈接]

回覆 yanyan68 的帖子

我女兒同你小朋友一樣,不過我最後什麼也沒做。

如果可以你盡量安排小朋友平日到户外走走,家裡有露台更好,比小朋友企出去望吓遠景。

我好相信女女天生易近視,加上佢是超級書咪及做任何事都好專心,除左中英書法抄寫功課外。佢同你小朋友今年都是小二,近視達五百度,個度數都令人擔心。不過我相信有一刻會停下,不過唔知幾多度才停。現在只可以盡量每天到公園玩約45 mins, 假日咪多些outdoor.
佢表哥如何玩電話打機光線不足,佢都無近視,今年已是13歲。

另一方法便是移民到外國

每天要兩三個鐘outdoor, 基本上做唔到。唔同同個女講唔好睇書唔好返學,去做運動員!上年半一加加二百,攪到自己好stress, 又做左好多限制令過女都好唔開心。

最後同人傾左開解左心結,因為我所做的未必令個女無近視,反而令佢失去更多。

not over 500

我小朋友眼睛比較敏感, 所以佢更本不適合載ok lens。

回覆 silvia_ng 的帖子

盡左力便得,唔好比太大壓力自己,因為自己的壓力也會影響小朋友。

回覆 sumyiuma 的帖子

對於容易近視的小朋友是完全無幫助,包括我識得另一位媽媽也是同我一樣comments.

回覆 Ving 的帖子

我識得有位小朋友做大量練習,今年小四無近視的。其實真係小朋友本身天生容易近視,玩玩具此距離好集中一樣會近視。
不過香港小朋友到小三,最少班中有三分一人近視。另外之前有人話早學琴問題,其實身邊同一時間一起學琴的小朋友只得我女女有近視。

我女剛升小一左右眼各175度近視,那時我都好自責,我女好好喜歡看故事書,佢起身第一件事便是看書,通常我由佢睇的,因為唔想影響佢專注力。另外我老公覺得個女太夜瞓,可能因此影響佢眼睛。
在女女第一次近視,我地把全屋所有燈換了,再買個枝好貴的書桌燈!阿女睇書便一定要在我視線之內,用timer set 時間看書,放左d野係書桌等佢唔可以扒得太底做功課。11月頭check眼都無加深,在12月轉左蔡司成長樂。之後家中有事,到三定四月check 眼已是左右眼350度。

之後找了一位眼科check眼,最後check到380度!醫生話多30度無乜分別,但對我來說分別好大!到去CU check, 放瞳孔後是四百,我係完全接受不到同個人好depress!

我之後set timer 做任何野包括玩玩具是20 mins 休息10 mins, 因為這樣我女無了好多時間看書,佢就要求五点起床看書,如果無叫佢,佢遲左起身就會發瘨。佢同朋友仔玩玩具,我係有壓力,因為20 mins 就要叫停,不過咁做又怕其她家長覺得我有病。

因為户外活動可以減慢近視速度,落雨都要個女去平台企,結果有日聽到佢同老師呻話阿媽落雨都唔比佢返屋企。當時平日我要個女去公園兩次,假日課外活動要佢行去,一早又要佢去公園行,有次是行到佢發脾氣。還有我是迫我老公換間有露台的屋!

後來是我妹妹同我傾,話如果比我做齊所有野我女近視都一樣加深得好快,咁最終我幫唔到佢,再害左佢之後的發展!

史丹福  你好有心機和耐性!   發表於 15-1-27 12:54

學業方面,我女女其實唔多喜歡温書,因為要培養佢學習態度,星期日要佢望一望佢那星期教過的書。如果真係要做練習盡量針對佢弱項,這樣可以唔浪費時間。

scy自hris 發表於 15-1-27 09:41

我女剛升小一左右眼各175度近視,那時我都好自責,我女好好喜歡看故事書,佢起身第 ...
我覺得當時自己是有病!

回覆 Ving 的帖子

香港CU有啦!

回覆 Ving 的帖子

香港CU有啦!

放心、我想通左!現在是盡量每日同佢去公園玩,不過就要不停提佢坐姿同休比雙眼休息。其實佢睇書便什麼也不記得的,要重復咁提佢。7.5 歲500度近視真係嚇死人,試過有人估佢10歲,因為未見過咁細過咁深近視。

回覆 Aerosol_Ma 的帖子

只是中大有的,是試驗中。本來女女可以接受試驗,不過我reject左,因為我擔心用後的副作用。  不過中大只會用藥兩年後便停止,之後咪一樣繼續會加深。

中大眼科中心 Tel:  3943 5886, 地址是在香港眼科醫院,九龍亞皆老街147K號3字樓。我是找任教授看的,我睇完佢最少佢話我之我女雙眼較敏感,所以解釋左我女為何時常擦眼。

之前睇眼科醫生就完全無提過,只是叫我考慮OK lens。好久前PolyVision 眼科醫生都有提個我女它雙眼有些敏感!Anyway, 最後我決定乜都唔用。

睇過一份research都提過戶外活動係可以減慢加速近視速度,我只希望可以每日盡量抽時間到屋企下面公園玩。如果屋企下面無公園,平台已ok。

我好了解大家心情,因為7.5 yrs old 已500度近視已非一般的近視,也只有我們才感受到。

回覆 Ving 的帖子

該不是,不過好似無咁怕光!長時間滴藥水,副作係乜無人知!

那麼左右眼的距離咪好遠,太遠會好辛苦!E生有沒有開眼藥水比佢,滴一段時間會有改善。另外我有買思詩樂濕紙巾她,書包一定有幾包。眼痕時用,會好些!我女喜歡的遊戲全是用眼力,砌圖,lego和看書。你盡量同佢多d出去,等佢少左時間看書。
我女不喜歡球類,不過暑假會再迫吓佢。其實可唔可以飛走不必要的練習,math 懂左一星期揾一天做兩條數便ok.  Kumon 太多功課,我女唔去的。我女只是上年join左eye level eng, 一星期最多用30 mins 便完成workbook, 不過我在努力叫她cut左去。

其實明白了,便不用做太多練習。學校功課多嗎?

佢地是易近視,你比唔比功課佢,佢都會有近視,不過你盡量針對性做囉!我識一些小朋友是怎樣都無近視。
‹ 上一主題|下一主題