用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上補習社做功課是否這樣!
go

上補習社做功課是否這樣! [複製鏈接]

你小朋友幾多年級?可唔可以唔去補習社和叫爺爺到你們家幫手睇住你囝囝。

回覆 tutik 的帖子

如果你唔介意佢功課分數可以比佢獨立處理,比部ipad or smart phone 佢,等佢上綱找資料或查字典。另外默書佢可以自己錄音同自己默,叫佢自己對同做改正,當然你回家最好望一望佢的默書。
真係有功課不明白可以whatsapp問你,爺爺平日可否去你屋企呢?坐車來來回回都用左好多時間!

tutik  幾大比佢用iPad好呢?都怕佢打機   發表於 15-1-29 23:28

工人肯定煩過湊女!

回覆 scyauchris 的帖子

其實小一便可以用ipad之類,我download左唔同字典(萌典,英漢,粵語和英英),佢如果有字不懂或唔識寫便會自己查字典!再唔明佢會用google search.
你唔准佢download game 便得,有無玩game我地一定知。放學叫佢whatsapp手冊你看,你大約都知佢要用多少時間完成。默書你叫佢自己錄音,一段分幾次錄,頭兩次睇住佢錄!默完,叫佢自己對加改正,不過你最後check台下,因為佢分分鐘改正也寫錯字。

其實可以唔幫佢對功課的,不過一定要睇佢有無改正。

比個checklist佢,佢做左便可以tick.

tutik  真係好叻,好自律。  發表於 15-1-30 13:43

學校功課呀,佢唔交咪佢問題!當然家長唔可以介意佢功課有錯分數底,一定預左手冊有red marks先,最高記錄咪五天都有,還有唔可介意佢查字典查得來。

温書我女不會平日温,中默是前一兩天温要叫先温,衰過一次咪知中默一定要默同唔可以last mins温。考試我都是要追住佢,佢才肯温的!

回覆 JCAC 的帖子

佢自己都識download, 好彩佢唔多打機!
‹ 上一主題|下一主題