用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教高小黑馬發力
go

請教高小黑馬發力 [複製鏈接]

唉……女孩都是好hea的,希望我女是黑馬!

回覆 Radiomama 的帖子

我家都有黑馬大學發力,現在d論文又攞獎.  不過小學佢唔讀都高分,升上中學唔讀當然不高分,但是係讀精英班。佢都中六突然話要考醫科,最後入左,醫科系第一年令佢改變了整個人讀書方法。

回覆 Yanamami 的帖子

中六見家長,老師不停投訴佢的。之後大學一年班佢發現真係要背吓書,你知醫科幾多野要記。現在見佢温書真係極度專心,加上個人要求十分高,次次話d野唔ok,但最後一定A.  論文都要求好高,時常覺得有問題,不過其實可能佢要求太高,話唔得,結果獎都囉左。
不過現在小學同我年代不同,不過佢suggest我比女女自由温習,自己摸索温習方向是最好。

回覆 Yanamami 的帖子

當時成績不是太好, 但以當時成績是無可能入讀醫科系。黑馬當然是本身有才能,只是未有目標,所以一直無發力。

不過我講的黑馬是女仔,我知大部份仔是初中才發力。

回覆 MrBeast 的帖子

我覺得父母要勁高EQ, 因為湊小朋友難過讀多個學位。

最重要命好

當然我地未知佢是否好命,便叫佢要努力讀書。

Hasoluck    發表於 15-4-2 21:38

回覆 wan_sosin 的帖子

每個小朋都是黑馬,因為各有自己才華,只是我們是否懂得欣賞。不過好多時,我們只是望到學術方面。

回覆 little_yolky 的帖子

你C6咁好肯湊女,是否幫忙跟吓學校d野?我C6乜都唔知,今次阿女唔知為何比d試卷給爸爸簽名。C6問返我為何小二d卷咁長考咁多野!
‹ 上一主題|下一主題