用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 Cambridge CAE
go

Cambridge CAE [複製鏈接]

回覆 alex8301 的帖子

我小朋友五月考,最近借左passpaper, 打算遲少少比佢做一份等佢知考試模式!無期望佢考到乜成績,只是阿媽八卦佢speaking 和 writing 到底去到乜level.  平日佢都是睇下英文台,看下書或者報紙,writing無特別train.  考衰左都無乜所謂,當攞次經驗感受一下公開試!最重要小朋友是無壓力去考。

回覆 siwongcharles 的帖子

我平日唔會用英文同阿囡溝通,我驚我同佢用英文溝通完,佢英文可能重差左! 佢睇英文台,我用ipad追韓劇,爸爸入房睇日劇!

回覆 alex8301 的帖子

學校嘅嘢淨係一個框框,我相信主要是多閱讀不同類型的書本及留意身邊事物比出去一星期學一個鐘英文更得益!當然我小朋友有在外面上英文,不過不會針對學校課程或公開考試,因為太浪費金錢!另外只針對考試,我相信我女是唔會有興趣去上堂! 考CAE, 最主要我個人好八卦加上見Cambridge online exam 提議佢考CAE or CPE.   我無打算希望攞住張cae cert去考中學,所以無想過要佢有什麼預備!

回覆 王家爸爸 的帖子

唔考啦!我女不是十項全能,加上佢要好多時間hea同睇書!我只是好好八掛想知佢writing 和 speaking 能力,其實我借左本pastpaper返來,自己都未認真望清楚,不過最重要係比佢望下format, 特別是答案紙!

回覆 IloveJJ 的帖子

Search passpaper?  Library 借的,借左都無用,佢都唔肯睇!

回覆 huba 的帖子

我女不會輕易放棄的人,佢話係難不過都幾好玩!佢其實係唔太喜歡做卷的小朋友,所以我一直提佢要望清楚題目!那天都有幾個同我女差不多大的小朋友,其他我女形容佢地是大人!我女做完卷是問我可否移民,同話我聽裏面好凍!

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

FCB 好多大哥哥姐姐考,反而無乜細小朋友!最怕撞d好大個的DSE考生,speaking就變左搶答,如果學校有得報,跟學校報好些,大家年齡差不多!

回覆 huba 的帖子

我八左第一條是寫乜,平日問佢一定唔多想答我!我話BK有個叔叔講第一篇writing係大部份小學生都好少見過的,所以佢好好心情答我!

回覆 IloveJJ 的帖子

你login入自己account 打個考試全名就找到的,如果你囝囝肯坐定定做一份當然好!我女唔肯,佢係去考試途中mtr睇!

大哥哥姐姐真係考FCE, 我估12月考更多大哥哥姐姐,當練習DSE.  

回覆 王家爸爸 的帖子

我知的,現在是我發力叫魔怪温,真係好痛苦,因為得我急!

回覆 huba 的帖子

我女答自撰題可能答得衰過必答題,我估佢一定好想去海洋公園!

下次我會早半年叫佢做passpaper, 叫到來佢又肯做就差不多考!

回覆 王家爸爸 的帖子

我比左兩條路佢行,1) 看中文書,如果唔睇就 2) 日日做中文補充練習!

回覆 huba 的帖子

Thank you

回覆 huba 的帖子

我唔識login, 是否有另一信件通知我們考生login details.

回覆 huba 的帖子

我找到封信啦!

回覆 S-Kwok 的帖子

我唔清楚FCE和DSE的考試範圍!不過上次FCE是見到好多大姐姐哥哥包括外籍人士!不過我估speaking同DSE類似是group discussion, 加上在場同另一位家長閒談先知她小孩上次是FCE同組是位DSE考生,考生哥哥還要搶住答唔比位小朋友講野!我都在想考DSE之前是否要提議個女再考Cambridge, 熱身下!

回覆 huba 的帖子

大哥哥姐姐不喜歡partner是小學生,我同那位家長也不希望小孩子的partner是大哥哥姐姐

回覆 cwol888 的帖子

要花時間預備,不如考好呈分算!

王家爸爸    發表於 18-7-13 16:49
‹ 上一主題|下一主題