用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

如果小朋友喜歡閱讀英文書,他們基本上不用温英默都滿分。中默後期,我女女都只是望望吓本書,大部份詞語都懂寫。不過我女中文較弱加上學校真係功課極少,所以我有比中文練習她做,但都無可能天天做。每天要小朋友温書,默生字,串英文和做練習是無乜可能!

家長同小朋友要有取捨,如果小朋友太多野做,又如何有時間看書,還有小朋友每天最少要有半個鐘户外活動。

我可以肯定喜歡閱讀的小朋友,他們唔温書去考試成績都不會太差,除非你要求是100分。

王家爸爸    發表於 14-7-4 18:05

我朋友個女入左間出名谷的女校,小朋友都是讀d好hea的幼稚園, 佢上到小學考試都無問題成績好好。我朋友不是谷的,所以快升小一的家長不用擔心。暑假不如同小朋友讀多些書仔先,上左小一他們中文是好了好多。

其實小一考試基本上是看小朋友有無小心及認真做卷,基本上勁操練習都無乜用。小朋友一早喜歡閱讀除左可以幫助他們做功課不用倚賴父母,另外閱讀令他們找到快樂及減壓的方法。

叫你太太同小朋友伴讀一個月左右,之後比一份練習小朋友做她便明白到閱讀的好處。中文字可以教小朋友用部首加少少想像力去記字,我到小一下學期發現其實中文也不用抄寫都可以默到個生字。

我同我先生沒有閱讀習慣,不過我從阿女好BB時已開始伴讀!因為女女好喜歡看書,所以全屋都是書架。這裡好多好爸爸,佢地太太好幸福,我先生是從來不理女女功課考試,每日回家放工只會玩電話,不過他從來不會投訴我花大量金錢買書。

我今天剛取小二課本,d中文書真係深左好多!其實做project更難,因為家長要懂得引導小朋友怎去做。

功課太多,小朋友那有時間看課外書和做運動。無論學校是否注重音樂,小朋友如果有學樂器基本每天都要花約一個鐘練習。

所謂無考試的學校又只有測驗,份測驗卷其實咪同考試卷係完全無分别。現在音樂不是只考唱歌仔,原來都考筆試,我以前都不用

港島區某英小女校

每個小朋友都不同,唔同階段又用唔通方法。我相信大部份家長都好重視品德的,品德同學業係可以並存的。其實小一小朋友都好有個性,不是家長可以迫到,基本上去到小學任何課外活動該和小朋友相量。

每個小朋友用的方法不同,小朋友大大吓又會知自己想要d乜!最重要教懂小朋友遇到困難都不要放棄,要學懂珍惜及會幫助人。

小朋友有興趣的事一定會努力學習及願意放棄玩的時間,課外活動不用多,我自己時常同阿女講有樣精便足夠!

返學一d都唔苦,我女話返學最主要目的是識朋友。

每個小朋友都不同,唔同階段又用唔通方法。我相信大部份家長都好重視品德的,品德同學業係可以並存的。其實小一小朋友都好有個性,不是家長可以迫到,基本上去到小學任何課外活動該和小朋友相量。

每個小朋友用的方法不同,小朋友大大吓又會知自己想要d乜!最重要教懂小朋友遇到困難都不要放棄,要學懂珍惜及會幫助人。

小朋友有興趣的事一定會努力學習及願意放棄玩的時間,課外活動不用多,我自己時常同阿女講有樣精便足夠!

返學一d都唔苦,我女話返學最主要目的是識朋友。

無追stage, 但迷失方向,十分讚同未ready是迫唔到。
‹ 上一主題|下一主題