用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 練幾耐琴?
樓主: frenchfries
go

練幾耐琴? [複製鏈接]

我女唔考級都要練一個鐘, 唔通我女有特別問題。請問小朋友每次有多少歌要彈?

回覆 chanwendy 的帖子

Scale ,手指歌有兩本,跟住咪四首歌仔!有時我會准許佢自己彈自己喜歡的歌,不過盡量我唔想佢練琴花1.5 hrs, 當然我女是要叫才練。因為我不懂又無理佢,有時都唔知佢有無用錯方法練。

sheffield 表於 14-12-11 12:46
不要以marcuscyrus作標準啦!佢d仔有特異功能音樂是講天份的,又要講喜好,不能比較啦!練幾耐有標 ...
老師要求不同,最緊要老師唔好連阿媽都丙!

小朋友達不到老師要求,老師咪唔高興!不過我女老師要求高,所以阿女都順氣。我只是唔跟阿女琴,佢自己攪掂包括看手冊。

考琴我地唔考住的,等佢考左五級樂理再去考琴都未遲。老師是惡不過好有責任感,我每日都要女女練琴除左星期四無乜可能,因為學校課外活動。

講真我是完全唔懂,佢彈錯我都唔知,scale指法,我肯睇都跟唔切!不過我女都衰,時常唔睇鐠彈。

不過老師好緊張scale, 所以我叫阿女一定要make sure scale唔好錯,咁就可以丙少d.

回覆 marcuscyrus 的帖子

問題我女練琴不夠認真!我有時都准許佢彈吓自己喜歡的歌,不用為練琴而彈琴,佢又好開心!只是一天得24hrs, 又要去公園,又要練琴又要睇書,真係無乜時間。我又唔忍心唔帶佢去公園同唔比時間佢看書。

我反而是去左公園先,因為五点半後個天已黑,夏天便可以五点後去公園玩!琴練半個鐘比佢彈吓其它佢想的歌仔,不過一定不可以多過15 mins.  
‹ 上一主題|下一主題