用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二英文課外書 Roald Dahl
樓主: 彈弓狗
go

小二英文課外書 Roald Dahl   [複製鏈接]

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 16-12-30 11:27
真係好讚同, 睇到呢個帖, 即刻入嚟睇。事源係阿細上暑期班時(小一升小二), 阿sir話佢comprehension差, 建議 ...
你買咗邊2本?我記得我仔細個好鐘意fantastic mr. fox 同 george's marvelous medicine, 或者你可以試試。

醒目開學勳章

彈弓狗 發表於 16-12-30 11:28
想問多一句,邊度可以查到Lexlie rating ?謝謝
https://www.lexile.com/

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-1-3 11:58
我都加快咗, 細既小二睇ORT6, 大既小三暑假睇ORT9, 咁都叫超前教育局少少。但係, 成日見到有JM小朋 ...
對我嚟講語文只係種tools,夠用就得,唔會特別去追人哋嘅進度。我仔英文一般但中文差,從無望佢做文學家,只要考試測驗過到骨,平時睇書睇得明就算。

醒目開學勳章

shadeslayer 發表於 17-1-3 13:28
這是傳統既念。但未來世界似乎肯定要好的溝通。好的溝通要好語文。以香港工程師會計師為例, 專業知識強的 ...
溝通當然重要,只不過於我嚟講,語文作為溝通嘅tools,唔需要特別去咬文嚼字或作文學分析,總之講得明對方就得。家人數理強但語言能力弱(英文公開試成績僅過大學最低門欖),但響佢哋嘅專業範圍內,經常要講解說服外國高層甚至要響公司開班教書,可能班高層習慣咗港式英語,都無話聽唔明,最緊要接收到佢哋嘅專業知識就得。

醒目開學勳章

miujoey 發表於 17-2-10 10:16
題外話, 我囡有日返來咸住說要帶一本好厚既英文書返學睇, 我說你程度暫時不適合, 但他說老師叫佢地要開始讀 ...
好厚即係幾頁?有時多頁數唔一定深,用厚薄分程度更加係ridiculous,各個小朋友程度又未必一致,就算帶咗返學都睇唔掂,學校老師真係有咁嘅要求?
‹ 上一主題|下一主題