用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 香港書展2017
樓主: huba
go

香港書展2017   [複製鏈接]

醒目開學勳章

huba 發表於 17-6-27 10:29
昨日26/6/2017官網有頗多資料更新,包括票務(如:超級書迷証)及活動等,有興趣的請往官網細看。
...
thx for the info.
不過今年唔知去唔去好,自從轉睇kindle後買少好多書,上次去台灣買嘅書都未睇晒,我又唔會買exercise比個仔做,書包又未駛換住。

醒目開學勳章

huba 發表於 17-6-27 11:17
Welcome. 小兒仍想去釘書,尤其是想睇新書 the land of stories 6,我地通常早上$10 入場,睇到7、8點才走 ...
係喎,我仔都追緊land of stories, 仲有alex rider, magnus chase, lemoncello's library最新嗰本都好似暑假出,有藉口去書展打書釘。

醒目開學勳章

仲可以買啲過期科普雜誌,睇啱topic先買,我仔耐唔耐都攞返出嚟睇

醒目開學勳章

goose2006 發表於 17-7-15 16:14
請問科普雜誌有什麼好介紹呢?我都想買給仔仔睇下,謝謝!
我仔會睇national geographic kids 同 young scientists

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-7-27 11:35
呢啲書好快睇完架喎,你都買全套?我唔俾買呢啲架。
我仔如果肯睇買多幾套我都制

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-27 13:24

大出血 拉車仔定拖喼?
好奇一問,我記得你有kindle,點解仲買英文實體小說?

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-27 22:54
梗係拖喼啦。
因為我會視乎價錢而決定買實體書定係ebook,Charlotte Web係學校指定6年級reader, 雖然未用 ...
諗到咁長遠我都唔知阿仔學校嚟緊用咩reader,見高年班多數睇non fiction居多(例如講唔同國家嘅社會問題),我仔應該未有興趣睇住。
不過叫6年級睇charlotte web好似唔多合適,尤其係男仔

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 17:15
我冇特別去揾,只係阿仔Metro買咗4本書有6折,所以先買埋。其實我唔知本書講咩,只知道本書好出名,所以先 ...
本書好classic,感覺上題材適合較細嘅小朋友睇,尤其係女仔,我仔細個時比過佢睇,佢一見封面就話女仔書唔肯睇

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 17:55
係,閱讀係好需要培養,要由家長出發,主動買書、介紹書比小朋友,我仲培養緊阿仔對中文書嘅興趣。等你分 ...
記憶傳承人係咪the giver? 呢套書有4本,我仔舊年睇咗第1集話好睇,不過第2集睇到1半就話好悶無睇落去

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-28 18:38
所以同細路揀書,judge by the cover 便可
以前買書確係帶埋個仔去穩陣,而家睇kindle反而接受度高好多,因為唔使對住個封面直接睇內容

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 18:49
本書好似有政治寓言,所以我估較啱高年級睇
我又唔知有政治意味,內容似啲溫馨小品,而且見適合年齡多數係6-7歲

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-28 18:53
係吖,即係the giver,一套四本,我英文唔好,所以只睇係睇咗中文版,亦只睇咗第一本(即記憶傳承人),我 ...
本書英文唔深,阿仔當故事都睇得明,不過深層啲嘅含意就未必清楚。我問開(我無睇過以為係sci fi)先發覺有人會被 "released",又好似唔多啱太細個睇,雖然我仔幾喜歡睇呢類dystopian小說。
另外,近排發現有個website對揀書幾有幫助,有book review from唔同嘅人,例如家長,仔女或獨立人士,又有講本書有無教育意味、正面思想、色情暴力之類,都幾值得参考。

https://www.commonsensemedia.org/book-reviews/the-giver-book-1

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-29 06:52
最近借左本~200p的英文書(好鬼新),話唔好睇,於是就chk 下lexile,原來有800,我未看過內容,唔知係咪 ...
我都覺得未必關深唔深事,有無問過點樣唔好睇法?我仔有時都會話本書故事亂唔知up乜、睇咗幾集個tone轉咗唔啱睇、故事悶等等而停睇。
講開,我覺得lexile level未必同深淺好大關係,似乎某啲書用字無咁常用level就會高啲,所以幾廿年前出版嘅書多數話深啲,因為啲字無咁常用。阿仔睇過嘅書中level varied得緊要,由6xxL到13xxL都有,近排睇過本n年前出嘅書,話有9xxL,但阿仔話好笑兼易明,一啲都唔深。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-7-29 08:19
睇吓阿女一般睇到邊個lexile, 可能只係口味唔對。
我見阿仔一般睇嘅約680,但最近睇咗本叫lord of the fli ...
lord of the flies個故事令我諗起n年前有本漫畫叫漂流教室,諗起都驚

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-7-29 13:30
不嬲我都assume generally較深的書字會多d密d,所以冇考慮kindle 這個優點,其實以local高小的英文課程,應 ...
去到高小,5-600L未必夠,因為要睇嘅non fiction通常唔止呢個level
‹ 上一主題|下一主題