用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 21-10-18 07:01
咁係唔係屬於HKU, 定係叫其他院校?
唔好意思,小兒有排未到DSE,我第一次聽
...
其實你啱㗎,jupas係唔包hkuspace 嘅course,所以華仁3大個數一定係指正牌hku

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-10-18 07:41
每間中學都有自己既演譯方法,有部份中學係會當3大附屬學院既AD計入3大
部份老實D,會講明個D係3大既AD/HD ...
sssdp 唔包3大校外課程:

https://www.jupas.edu.hk/en/sssdp/programme-information/

Institutions in SSSDP for the 2022 – 2023 academic year include the following:

• Caritas Institute of Higher Education (CIHE);

• Chu Hai College of Higher Education (CHC);

• Hong Kong Metropolitan University (HKMU);

• Hong Kong Shue Yan University (HKSYU);

• Technological and Higher Education Institute of Hong Kong, Vocational Training Council (VTC-THEi);

• The Hang Seng University of Hong Kong (HSUHK);

• Tung Wah College (TWC); and

• UOW College Hong Kong (UOWCHK).

醒目開學勳章

medicine 發表於 21-10-18 09:15
按照閣下的邏輯.華仁係沒一個副學士啦.
jupas offer係可以包埋副學士,不過一定唔包hkuspace嘅副學士,得閒去下jupas個site睇下個course list, 唔駛自己估估下

https://www.jupas.edu.hk/en/programmes-offered/by-funding-category/

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 21-10-18 08:57
所以華仁3大56%,真係幾top的
唔好講咩水泡科,QC 3大61%都可能有水泡科, apple to apple 比較, 華 ...
不過咁講,3大%唔係好有代表性,尤其係舊年。。。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-18 09:35
如果係寫JUPAS Offer,機乎肯定當中係有Non-degree Offer,亦應該係近乎間間中學都有學生入Non-degree Cou ...
一陣有人又會拗associate degree都有"degree"個字,可能有學校當埋degree喎~

醒目開學勳章

Jacba 發表於 21-10-18 09:42
縱向比可能會有你說的可能,但還是可以同一年不同學校DSE 成績橫向比較。
...
有啲學校嘅學生即使有3大offer都prefer出國,你話點計?都係直接計dse成績最客觀

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-18 09:51
睇過下啲中學若佢哋有公佈吓啲入學科成績,就可能未必會盡信3大率嘅威力~~~
...
邊間?

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-18 09:45
我估,港華提供嘅37.5% HKU應該都可以反映佢哋某些存在事實。37.5%對港島中學並非好突出,我估,港島中學 ...
80% of our graduates received JUPAS offers
70% of those received offers from HKU, CUHK and UST,
and of which 37.5% of them are from HKU.

似乎港華hku jupas degree得80%x70%x37.5% = 21%...

醒目開學勳章

Zleep 發表於 21-10-18 15:50
咁我想請教下如果屯元天夠quali 入到qc 果堆,係唔係都係唔值去讀?
只係留係本區band 1 中學算?
...
比我寧願跨去喇叭甚至乎9華,qc太遙遠,唔值得花咁嘅時間

醒目開學勳章

Jacba 發表於 21-10-18 19:47
其實屯元天去qc 有機會比去喇沙快很多,有很多快線和地鐵到達。時間估計差異不大。
...
淨係知我每次去大西北來回都用咗我半日,好難想像叫我日日係咁囉

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-10-29 09:31
港島佢好既學校實在太多,唔好話首選,自行次選既都唔多。
我都唔多識人自行揀港華,九華反而有

王家爸爸    發表於 21-10-29 09:37

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-29 09:43
你咁睇少EK嘅功力,坊傳嘅殺傷力係可以一沉百~~~
以前識個早2屆家長,問點解唔試港華,佢冇直接回答,感覺上唔係因為公開試成績關係

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-30 13:26
係女仔性格啫,女校好似唔少係充夠嘅,其實可以數吓佢哋S6有幾多學生去DSE,都可以估到下~~~
...
個位數應考

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-10-30 12:02
貴校有"過半"人可以修讀M1.or.M2已經係幸福事,我校只有最多四成人咋!
...

4成都唔少啦,我覺得maths最好要考到5或以上先好修m1/2,如果唔係都係墊底多

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-30 15:49
咁如果B1A又應該唔會個位數嘅~~~
你肯定?
除非呢間唔係1a

http://www.spcs.edu.hk/admission/StudentsAchievements2021.pdf
p.9

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-10-30 16:00
我係指正路,SPCS我一直都有留意嘅,你可以講埋HYS添。仲有,開2班唔等於全滿先開車嘛~~~

SPC ...
除咗dg,其實仲有邊間1a女校多人讀m1/2?

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-10-30 16:02
都係架,4成都唔少,都算唔錯。

主數有5係最適合讀M1.or.M2,亦有保証添。不過,個人認為中 ...
所以我哋學校S4有復活戰,如果到時數學達標又可以take返m1/2
‹ 上一主題|下一主題