用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 英國文化協會課程 (URGENT!)
go

英國文化協會課程 (URGENT!) [複製鏈接]

個人經驗 :-

如果想個小朋友真真正正要講同聽英文, 我會建議妳同個小朋友報"法國文化協會"學法文, 無錯, 係學法文.....點解 ????
嚮英國文化協會學英文, 無錯, 係學英文, 但一旦遇到有唔明, 老師都會用番中文去講解......而且成班小朋友講嘢都只係會用番中文, 分分鐘一堂佢都講唔夠10句英文.....咁當然啦....如果妳想個小朋友學好d grammar, 就當然係英協啦.....

但如果去學法文, 老師係用以英文去講解, 同個小朋友一定要講英文老師先明白, 咁變相佢聽同講嘅機會就多好多啦......而且好多去學法文嘅大多數都係 abc, 讀國際學校, 佢地溝通都係以英語為主, 學法文係要應付學校嘅法文科, 所以係絕少聽到d小朋友講中文嘅, 咁個小朋友就要焗住要佢聽同講啦.....我個女就係咁學囉.....英文講/聽都好大進步.....而法文只係幼稚園階段囉....但我係醉翁之意不在酒.....

原文章由 karechung 於 08-6-6 13:34 發表
有無佢地香港綱址
時間 / 日期 / 費用 ?

妳可以上 "法國文化協會"個網頁睇吓架....
價錢唔算好貴, 10堂都係 hk$1100.00

原文章由 babyoush 於 08-6-6 17:15 發表

但係我侄仔個時得一個外國老師咋喎???

我個朋友個囡都係嚮灣仔英國文化協會度學, 佢係一個外國老師加一個中國人老師.....但班小朋友就成日講中文...

原文章由 asinai 於 08-6-7 23:29 發表
british council 高小 & 中學課程話會有埋 reading & composition, next term ge 高小課程重會從新編排, 要考編班言式 and 有d級別會採用英國學校的 reading & composition material.  好5好我想因人而異.  我覺得最 ...

agree.....其實各有各好.....我個囡只係小二, 所以我先著重佢聽同講......but 佢升到小四 & upper, 我都會安排佢去英協, for 佢 reading & composition....... Asinai 講得無錯, 英協最唔好就係人太多, 老師兼顧唔到....
‹ 上一主題|下一主題