用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六樂悠悠, 升中唔洗愁
樓主: jazzmama
go

小六樂悠悠, 升中唔洗愁 [複製鏈接]

silisa
這個日期是晨早已經pirnt在手冊上的,唔知到時會唔會改期

mayc
係啦!講明流感假期麻,咁多功課,那些真是病倒了的學生就慘了。所以今次復活節假期,我已經諗住會有很多功課,又要催谷,否則邊處都唔駛去

jazzmama
要ga要ga!我們升左級麻,要搬喇,希望很快又再升級。。。。我咁早就向樹發夢

Dear all
buffet gathering, 有得食,又有靚太見, 我隨傳隨到
不知不覺我們已經同甘共苦了咁耐,希望我們keep contact,友誼永固。第日d仔女唔得閒理我地的時候,我們都可以互相照應,約埋出來wet。。。。之後,我們可以一起去選購結婚禮物俾新抱或是女婿。。。。再之後,我們可以約埋d孫仔出來玩。。。。哇!越想越好開心啊

M&A Mom
我女學校都是兩test,兩考。她手冊寫3月尾『考試』,6月中的反而是『評估』,評估之後隔一天就要幫d師妹考公開試,校長講明這個公開試成績會計算在分班試入面。可能怕d學生『事不關己,己不勞心』,所以才有此一著  所以阿女6月份反而會幾忙下

這個暑假我也不敢plan去旅行,因為怕中學部有活動給阿女。你們點睇?是否我只需要留8月中打後的時間就夠呢

原帖由 siulisa 於 09-2-24 10:04 發表
Eva

因為d場好難預約, 所以某些學校要提前, 而某些可以預約到較後的時間, 如考完試, 咁就可以當一個畢業營咁玩.

校際我地要中途出去.

joanneka
好彩jazzmama提一提我才記得睇返個『中學概覽』。「唔怪之得我時時記住今個暑假唔可以去旅行,原來之前我入去睇過,所以有印象。以下是中學部在概覽入面的schedule,原來7月份才是最重要的日子。你也可以到概覽入面check一下有無。

『中一銜接課程於每年7月中/下旬開課,共十二天。中一迎新日於每年8月最後一星期舉行。收生準則:小學成績、面試、操行、課外活動、申請學生成績次第名單(教育局提供)。』

jazzmama
同你咁熟至醒你,我個女惡c能登又男人頭,搵佢做你新抱?!我怕你會打回頭wor 不過話時話,我最近無氣話佢,佢反而合作左好多,所以現在我也學習隻眼開,隻眼閉,不太拾著,事情就容易處理得多
你點解你咁熟識一般中學的schedule,你一定很勤力做功課

JSCfamily
好彩我兩件的考試時間差不多,所以假期方面不難就,但是兩個一起來就勞氣d。

mayc
本來見機票平,今個暑假想去加國阿妹到 chi飲chi食一個月,現在因為個女,應該唔會去喇!會選一些短線的。
又唔係大學畢業,做乜著袍ge,留返個第一次給大學畢業時著麻!其實個第一次已經給了幼稚園

必必
我諗間間中學都有適應和迎新活動,所以都係留港穩陣d。

在canteen攪謝師宴,你地學校都幾樸實wor。除了可以幫家長慳唔小之外,最後一年,在學校攪又有親切感,都幾有意思wor!

alicetong / zoey / silisa
我女學校今年都有去台灣的遊學團,最衰寫明回來之後要交個遊學報告,所以阿女一見到要做功課就say no。我見佢一定要一位家長陪同,價錢又唔平,五日團要成三、四千蚊,唔知你未要俾埋老師那份,所以無說佢去。我諗好小人去,上次又再派通告見人去。

原帖由 joanneka 於 09-2-25 09:27 發表
Eva
我都想知中學會有物野schedule比d小六生, 7月係米唔洗返住架 ?

M&A Mom
頭5名至講,仲有小禮物(唔知係咪個個老師會送)ga!5名打後,無論我點cho佢,最多都係話你知在range的頭定尾之類,已經好盡galar!不過我知道咁多已經ok gala

jazzma
我都同你一樣mark低哂 ga,不過我用軟件『非常好色』內的日曆來mark,貪佢可以隨時更改,仲公司和屋企都print一份向處,叫工人每天要看一次,因為時時有更新。不過我自己有時無睇,好彩叫工人睇咋,因為好多時我唔記得通知工人d時間轉變,個工人都因為看了就知道。我地有兩件的媽咪真係記小d都唔得 你都好d,公司有時間,我只有深夜才有時間咋,所以你見我d post咁夜,查實我理完家事(交乜費物費)之後,才上來chat 下,relax 下咋

silisa
咪係lor,我聽到幾個家長的女兒都不肯去,就是因為這個report。其實佢唔駛寫出來丫,到時去到,或是回來之後才叫做都未遲啦!到時佢唔做都唔得麻

zoey
今次佢地去siu hing,好似要去農村學校體驗下咁。。。所以我時時話maggie 真是好睇小朋友的態度,勉強不來

原帖由 M&A Mom 於 09-2-27 01:00 發表

Eva>>
想問吓你女學校(即我女學校 )係米唔講考第幾?今次攞成績表,要問老師先知大約考第幾,實質第幾名係唔講

舊大華酒店,現在叫諾富特酒店,星期日也很低食,$168,一個大人送一個小童或是長者。食物不太多,但
勝在地方大,就腳。

原帖由 Zoey 於 09-2-28 21:03 發表

alicetong,

恭喜你仔抽到呀!  可以自己出去玩, 話晒事, 佢地會好開心嫁, 我地又可以輕鬆幾日 .

暑假同 easter d 團費都會貴 d, 所以若係 "親子團" 我都未必會考慮, 若係自己跟學校出去, train 到佢地自 ...

Zoey
有面試呀!校長叫我們在第一輪都要入紙。阿女面試前一晚說很緊張wor!面試原來好認真,雖說不可以筆試,但要試中英數三科,大部份是comprehension,用口頭方式考!重幾深下wor!可能想睇睇預幾多資源來幫班女補底!

昨天阿女給我一份英文作文,說是中學部改的。平時有80多分,今次只有69分!我覺得這個安排不錯,可以讓大家知己知彼,先來熱身一下!

lunch buffet方面,有好耐galar,我都食過三次喇!最好笑有次老媽生日,我們幾姐弟夜晚約唔齊人,只有可以星期六下午,所以去了這裡吃lunch buffet。因為唔想浪費quota,咪叫埋姨媽姨丈同奶奶等。d老人家好開心,仲以為很昂貴,多謝前多謝後,其實成棚人都是千多元,我同家姐找數時,真是平到忍唔住笑左出來。

原帖由 Zoey 於 09-3-3 11:21 發表
Eva,

都幾好 wor, 係做緊 promote?  lunch or dinner?

係呢, 妳女直升中學須唔須要面試?  我女早兩星期都番左去中學部面試, 不果當然成班自己友唔會太緊張 .

...

zoey
睇我地兩個女的身形,唔講都知道她們為食。阿女早前已經提我們說好快d食多d buffet喇!因為6月6日之後,她就要付成人價喇

原帖由 Zoey 於 09-3-4 16:16 發表
Eva,

我女原校生跟外來生都會一起面試, 大多是生活上的應對, 分享意見之類;  妳們面試應更難更具學術性 (競爭太大吧), 之前都有其他家長分享過 !  多一些面試機會, 對小朋友百利而無一害!

多謝妳好介紹 :m ...

alice

哇!半年3對鞋又幾誇wor!我個女今年已經唔駛換鞋,可能已經停止發育喇  希望只係對腳板停止吧

係呀!他/她們開始付成人費用,又踏上中學,所以我已經提醒佢話上大中學之後就不再是小朋友了,老師會對她有d要求,不要再傻下傻下咁  
我打算開學前同佢食大餐慶祝佢升中學之外,開始付全費,開始成人了

原帖由 jazzmama 於 09-3-4 09:05 發表
Alice

我仔又無半年換3對鞋
舊年買對波鞋 37號, 早2個星期買 40 號
老公話奇怪亞仔 2 對都著得落
問佢係咪彈弓腳

jazzmama
咪係,如果度高度,我兩件比較大隻,次次都付成人。好彩大多數酒店都計年紀,多數是那些日式和火鍋之類就計高度。

講開日式,上次情人節去尖東附近的水車屋吃lunch buffet,成人$168, 小童好似$128(12歲以下),有coupon有85折,幾抵食,我想去多次,你地有無興趣呀?不過見佢最大張台只可以坐8個人

原帖由 jazzmama 於 09-3-5 13:40 發表
alice

出面早幾年小朋友有 140cm 已經比成人價啦
依家d hotel 好精, 度高計

zoey
我同你相反,次次都叫個女記得帶身份証,費事r ,不過多數只是問下,確定下,未試要check身份証咁誇

原帖由 Zoey 於 09-3-5 14:35 發表

阿女細細粒, 又 baby face, 我諗都冇人 check 佢 !  男仔多數都係瘦, 我諗妳都唔駛怕 !    我0個自細就腰圓背厚型, 所以已經唔敢再操水, 怕會更加大隻, e 家轉去打下波, 希望可以好似妳地 d 仔仔咁, ...

mandy
唔係wor!我最近去過都ok wor!款式不多是真的,但是d食物新鮮lor。可能我keep fit關係,有多款式都唔會食咁多,所以我自己覺得付出與收入對稱就已經好滿足lar

原帖由 mansonwai 於 09-3-5 19:12 發表
我見網上好多人話唔好食喎
連餐飲都無 ???
所以都唔敢去試 !!

jazz
聽說朗豪酒店show會員card時要check埋身份証ga,咁串的酒店,所以時時給顧客complain lor!不過,我比較合作,如果人家真是想check,自己又不是講大話,咪俾佢check lor,他們都是奉老細之命je

雖然對自己唔好,但是我都覺得計size或高度收費最公道,我見我女有d同學好似小二咁高大咋,如果12歲之後要付成人收費就唔抵lor。

原帖由 jazzmama 於 09-3-6 13:23 發表
Eva

我估d 伙計唔會咁串check 身份証呱
好似我細囡咁, 都 3 歲左好多年...次次都 free lunch

Sorry, up錯名,是海逸酒店才對

原帖由 Eva 於 09-3-6 13:30 發表
jazz
聽說朗豪酒店show會員card時要check埋身份証ga,咁串的酒店,所以時時給顧客complain lor!不過,我比較合作,如果人家真是想check,自己又不是講大話,咪俾佢check lor,他們都是奉老細之命je

雖然對自己唔好,但是我都覺得計si ...

我女今日都派了通告,去曹公潭,三日兩夜。唔知點解有政府支助一百元,我只付90多元。

原帖由 jazzmama 於 09-3-6 13:25 發表
我仔終於知道去邊 畢業 camp la

粉嶺宣道會, 你地去過未呀
呢排咁多雨水
好怕多蚊

silisa
是否同級的編在一日之內完成賽事,所以可以即時知道賽果嗎?幾多分才算合格?

原帖由 siulisa 於 09-3-6 15:15 發表
Dear All

昨天我仔參加嗰場校際係後半場, 季軍嗰位小妹妹係前半場, 似幼稚園高班, 最多都係小一咋, 好叻女:D , 最衰我地遲佐少少, 前半場進行時吾比我地入去, 錯失佐欣賞添, 而第一名係一位小四小妹妺, 真係彈得好 ...

jazz
我諗小朋友喜歡buffet除了是多選擇之外,最重要是可以走出走入,無無黃管咁

我見好多男仔都是蝕本貨,so far我自己個細路,咁大個人,食四百幾蚊的buffet都是炒飯,炒面,火鍋食物之類,沙錢。好似我奶奶又係,佢好喜歡日式食物,不過同佢去過一次,佢食小小就話夠,唔似我阿媽,食得仲多過我,所以現在去食buffet,我只會叫阿媽去
jazz
我諗小朋友喜歡buffet除了是多選擇之外,最重要是可以走出走入,無無黃管咁

我見好多男仔都是蝕本貨,so far我自己個細路,咁大個人,食四百幾蚊的buffet都是炒飯,炒面,火鍋食物之類,沙錢。好似我奶奶又係,佢好喜歡日式食物,不過同佢去過一次,佢食小小就話夠,唔似我阿媽,食得仲多過我,所以現在去食buffet,我只會叫阿媽去

原帖由 jazzmama 於 09-3-6 13:32 發表
我仔勁like 食 buffet
but 佢次次一開始都整大碟炒飯mouth:" />
side 料
如果 half pay 還可以, full pay 真係蝕本
所以, 依家好少係 hk 去食buffet
only 一年一次出外旅行, 實有 buffet 比佢拆餐勁
至少朝朝酒店早餐 ...

zoey
如果太早去,我怕阿仔無耐性,鬧情緒,影響表演。

我阿仔3月11日,即是下個星期三。有60名參加者,我們排58。上半場2:15開始,下半場3:30。請問是否3:30之後,不管是否過了你的號碼,都不淮入場?

原帖由 Zoey 於 09-3-6 20:06 發表
siulisa,

妳仔仔第一次參加?  佢滿唔滿意自己既表現呀 ?

可能我 d 耐性幾好 , 所以每次都由頭坐到尾, 兼幫 d 參加者 mark 埋分, 估冠亞季 !  校際賽好多教琴老師都好重視, 個個都會傾力演出 ...

最近想買個琴方便阿仔練習,本來想是旦買個幾千蚊的,但是到真係去揀時,又想買個好小小的,再睇d萬多元的,再諗真又覺得二手都萬多元,不如加多小小買個全新的。

前天在練開琴的琴行,有個幾熟下的老闆女極力推薦個二手kawai K-25E二手琴,她說是她們其中一個學生早兩三年在她琴行買的,才兩三年琴,個serial no.仲新過她那個全新的display(賣$26,800,未還價計)。二手折實二萬(如要一年分期加一千);在嘉惠全新買緊$28,800。

我怕她不老實,所以今天突登出新世界中心的嘉惠琴行睇下。有位sale說香港的人只識yamaha同kawai,一聽見中國制就耍手擰頭,其實還有許多更好的選擇,說kawai在外國並不流行,反而中國的更受歡迎wor,好似海倫牌就很不錯。不過他最後介紹我買toyo apolo,全新標價$23,800 (應該可以還價$21,000). 我話聽說toyo麻麻地,他說toyo是日本在中國設廠的,手工和用料跟三,四萬,全日本制的tokiwa差不多。他叫我不要聽人說咁多,要緊要自己試清楚(我識就唔駛問你啦!)

你地話買邊個好,kawai出名d(個sale話這個model也是中國制的,但琴行說是全個日本制的,我會買之前確定一下),但是二手那個沒有保養,只有一年分期,仲要加錢。全新的toyo有10年保養和兩年免息分期和一年內3次調音,好吸引,現在心大心細,唔知邊個好。如果你們不清楚,可以幫我請教一下你們仔女的鋼琴老師嗎?

Thanks!

silisa
二萬買個舊琴,你都好有信心wor,不過如果識得用家,知道個琴的history就好好多。不過我沒有,只可以去琴倉或琴行,所以無乜信心。

原帖由 siulisa 於 09-3-7 11:16 發表
Eva

由於我都吾保証個仔會學幾耐, 所以吾敢買太貴的琴, 我仔部琴係雜嘜牌, 零件係外國入口, 國內組裝的, 冇記錯的話好似二萬左右, 個琴可以用到八級. 係我好朋友介紹, 佢自已都用緊, 仲已完成佐八級好耐, 目前為止 ...

E!前幾個月細佬結婚,我買左套燕尾給阿仔wor!穿左會唔會有好印象d,定係相反哩??

原帖由 Zoey 於 09-3-7 21:35 發表

siulisa,

當然貼中過唔少 .

"踢死兔" 係燕尾服呀, 所以妳話係咪全場注目呢 !

收到!收到!

原帖由 Zoey 於 09-3-8 14:17 發表

我就唔建議喇, 當所有人都穿校服既時候, 我唔覺得穿禮服會有好印象, 只會多左份壓力就真, 當年那男孩都係一樣, 頭半 part 還可以, 跟住就 . . .

著校服, 永遠係最好. ...
‹ 上一主題|下一主題