用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 請問呢間學校收唔收portfolio?
樓主: bb2
go

請問呢間學校收唔收portfolio? [複製鏈接]

星期日去 smc 個簡介會聽呀 ..

原帖由 bb2 於 09-8-20 04:27 PM 發表
我星期日去唔到, 有冇人聽完番黎可以報下料....thx!

hi, bb2

我星期日去聽完之後, 上黎匯報下比你地知呀 ..

hi,

我琴日去聽完啦!! 今日上黎同大家匯報下先 ..

我琴日去到..就有女童軍帶我地上去 2 樓禮堂度坐, 而小朋友就去左 1 個班房入面睇卡通片同 drawing

我同我老公係度聽利主席介紹間學校 , 係介紹過程之中, 利主席好強調自己間學校放左好多資源去英文phonic語言方面, 而定中交就係用普通話去教, 係活動方面都好多.. 可能琴日小一同中一一齊去介紹, 所以有 d 亂, 之後我都有問個校長小學生會唔會都有 d 課外活動 , 佢話都會有, 會係好多方面去培育小朋友, 噤我問佢係面試誘面係點.. 佢話會睇個小朋友手腳協唔協調, 常識, 數學, 語言 (首先用英文, 唔識就用中文, 再唔識就先用普通話 , 都係唔識就無法啦.. 噤講..

我同我老公o既意見就係如果想比小朋友去學多國語言 d 一間係好因為佢地同我地個學習理念係一樣.. 如果紀律都可以 o既.. 因為 d 先生都幾惡噤.. 但可能 d 小朋友未必會讀得噤開心...因為會係語言迫得好緊佢地每一個音都要好正.. 如果d一間同真光小學都收我女女, 我會選擇真光, 因為佢會讀得開心d, d 一個只係我o既個人意見, 真正自己去選擇 ^^

原帖由 YoYoCheungMa 於 09-8-25 10:32 AM 發表
我相信每個人聽完簡介會都會有唔同感受和見解; 我囡囡在此校準備升上小三, 我囡囡每日都好喜歡上學, 甚至喜歡上學考試, 因為她每日都可以見到好好的同學和老師, 有些老師係比較嚴格, 有些老師比較和藹可親; 我囡囡的 ...

dear YoYoCheungMa

我聽完之後我覺得學校 o既理念同我一樣, 我都鐘意 d 一間學校, 同埋我都想比多 d 英語環境佢.. 因為我女女都怕講英文 (我地係度時) , 唔好意思, 我想問下除左學費外學校會唔會有咩費用仲要收 ? 同埋你介唔介意講你係住邊架 ? 我住係東涌 .. nice to meet u & 好多謝你o既經驗 , 我真係好想加深了解學校比女女有一個開心o既小學生活

thanks a lot

原帖由 YoYoCheungMa 於 09-8-25 06:17 PM 發表
其實我囡囡在上小學之前, 都好怕講英文, 但受學校所影響, 佢會像其他小朋友一樣主動用英文和別人對話, 用英文答老師的問題, 甚至在家裡迫我一齊講英文和普通話, 我可憐啊. 除了學費, 只在學期初(9月1日)交$300(今年) ...

Dear YoYoCheungMa

噤你係坐校車定自己送你女女返學 ?
其實我都有好多野想請教下你 .... HAHA
THANKS

原帖由 shiuchen 於 09-8-26 10:06 AM 發表
HIHI一家四口,
我住豪景呀(因為驚人唔知青龍頭,所以講深井區.)好高興認識你呀!
ST M一直是我的心水,我視為黑馬,我不想孩子讀太高調的學校,所以ST,M最岩我的了! ^^
而家幫阿仔做緊PORTFOLIO,其實PORTFO重要嗎? ...

hi, shiuchen
噤你交左表未呀 .. 我就無整 portfo 呀 ..
就噤交左 d k2 o既 information 比佢地..
我琴日 in 左啦... 好緊張.. haha
我住係東涌, 因為我 d 度都有好多小朋友都係讀個間同時我亦知道有校車去到我屋苑樓下..

nice to meet u .

HI, 我女女無 warmup 架 ...
都係由佢自己當場表現 .. 我都唔知女女入唔入到 ..
我都好緊張呀 ..
因為我女女都好鐘意 d 間 school
希望你同我女女都入到啦...

thanks

原帖由 TKTL 於 09-8-28 12:33 PM 發表

Already interviewed? The closing date for application is mid-Oct wor?

May I know when you hand in the appl. form, how and when the school called you for interview? How many candidates you saw there ...

hi, TKTL

我去左佢地8月23日個個簡介會, 我個日交form就立即比埋 interview 個日期我啦.. 佢地一見岩就收唔會等到見晒先再去睇下收邊個學生所以你想報收好快 d 入 form 申請, 個日我女女去見都有好多小孩去見呀 ...
我都好緊張唔知女女得唔得呢..
‹ 上一主題|下一主題