用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 優質分享
樓主: palmchristy
go

優質分享 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Palmchristy,
Based on your observation between your children and her classmates and friends, what are the impact of the early card reading exercise?

原帖由 palmchristy 於 10-10-29 13:21 發表
stccmc,

謝謝你回覆. 是的, 大女兒在1-3歲主要看中文字卡, 斷斷續續的看, 4歲時停了中文卡, 改用字卡看Dolch Word.  兩者的目的都是為了讓孩子有能力自行看簡單的圖書.

小女兒在初生至六個月期間有用字卡, 之後沒 ...

醒目開學勳章

I gave up the card reading exercise very soon after I started because we were not enjoying the activities.  Instead I read books to my daughters.  That's more enjoyable

醒目開學勳章

原帖由 palmchristy 於 10-11-2 13:34 發表
stccmc,

以我的觀察, 把字卡當成天才培訓的人多, 當成幫助孩子早期閱讀的卻不多.  坊間常有什麼2歲學懂4000字的報導, 是有點誤導和神化了

This is very true.  Recognition of words does not necessary translate to good reading or writing skill in the future.

Laputa

醒目開學勳章

在教育子女的路上, 大家都是摸著石頭過河, 就算兄弟姊妹, 因性格各有不同, approach亦會有分別. 大女已經小一, 對她的性格亦有所掌握. 以下係我o既approach,拋磚引玉,希望引起各位討論,集思廣益, 學習學習

大前提 - Quality time 係一個自欺欺人o既說法,專'扼'd父母,等佢哋良心好過d. 教小朋友一定要大量時間.冇捷徑.我都係在職媽咪,所以只好貢獻哂d工餘時間出尼俾阿女.

1. 大量閱讀 - 書架放廳, 由1層3格, 到現在1個6層+2個3層, 基本上囡囡是餵故事書大的. 小一前大多數書是大陸書, 因為書平, 外國很多優質書冇港版(有都好貴), 不過大陸版就超平.每天讀書.

2.英文 - 我冇買DWE, 亦冇響屋企講英文, 不過阿女只睇Pearl/world 卡通, barney,elmo, huckle etc,有時只俾佢地聽, 驚壞眼, 不過就訓練咗佢一對好耳朵.佢鍾意disney 公主, 就買公主書, 不論中英.  老公曾質疑過呢過方向, 因為阿女interview時睇圖書, 見唔倒公主書當堂冇囇興趣. 不過我話買d佢冇心機睇o既書,令佢對書o既熱情冇咗, impact好大. 由興趣出發, 先至可以last long. 而家佢自己可以睇rainbow magic, 不過magic tree house 都係鍾意我讀俾佢聽

3. 中文 - 中文比英文難學, 亦冇一d好有系統o既reading scheme, e.g. ort, usborne,ng.我只係一齊讀, 都係由公主書開始. 香港d中文童書大部份都唔有趣, 只係sell 父母套書講德育講認字etc,台灣書好好多,可能香港人鍾意講回報, 睇完本書一定要有d實在得著至得.  到而家我都仲未搵到一個好方法去誘發阿女o既中文閱讀.啱啱買咗兩本老鼠記者, 一樣都係由說書開始, 希望佢會有興趣自己睇. 可能上高小有多d選擇,至小可以睇金庸. 阿女讀英文小學, 某程度上我覺得將英文當咗阿女嘅first language. 不過冇辦法, 主觀願望當然係中英文一樣好, 不過當執行時就會發覺係唔可行.因為語文真係要浸,當你上堂,做功課, 80%時間都係用英文, 你叫佢用番中文去吸收書本知識, 只會事半功倍,. 世事冇完美, 如果有家長有橋,請多多分享

4. 數學 - 唔buy公文數,數學從來都唔應該係死做爛做 (我高中係讀applied math同pure math).所以屋企有一套韓國數學繪本,用arithematic lotto,3,5,7歲數學大師去鞏固數學concept, 玩logico. . .不過教解題都幾考耐性同心機. 正在努力中.

5. 常識 -阿女係好典型o既女仔, 只好公主,fairy, 對於大自然,恐龍,虫,動物都冇大與趣, 惟有多d走出郊外,參觀museums.

6. 溝通 - 為免到阿女青春期時才發覺除咗功課冇嘢同佢講, 我會
- 睇囇阿女d書, 咁就唔怕冇話題
- 同阿女講公司嘢.

7.對自己負責
-自動自覺做功課 - 做完功課至玩, 佢幼稚園時仲特登響佢做功課時同阿妹玩得好開心引佢,然後話佢未做完功課冇得玩
-一定要俾佢試過唔交功課,冇帶書 俾老師寫手冊, 唔係佢唔會上心.作業睇完明知有錯都唔叫佢改. 老師紅筆大cross佢哋先至會特別留意.

8. 理財
-需要至買, 想要o既冇得買 (書除外:>)
-k3開始每月俾20零用錢,等佢有儲蓄概念.俾佢過完年攞部份利是錢買玩具同書,咁先至有推動力儲錢

9. 好想做但係未做倒
-每日溫習10-15分鐘 - 小一課程太淺,無重入手
-有套兒童哲學書, 肯定可以引發阿女既思考, 不過未諗到點開始.
-有節制地用電腦

等著你們的指點和分享

醒目開學勳章

原帖由 csy_ma 於 10-11-9 03:56 發表

Rainbow Magic可能啱D初小小朋友,同樣都係for五六歲既,我囡(小五)話Rainbow Magic悶(佢中文都唔會睇Magic Tree House一類圖書,對英文版更嗤之以鼻),睇咗一本就冇興趣,但對Tiara Club就好鍾意,可能因為佢都一樣好鍾意公主,封面同插圖又畫得靚。相信您囡定然喜歡

Yes, I would also think rainbow magic is not sophisicated enough for a P.5 young lady.  Maybe she should try Harry Potter.  I just bought a guide book from Amazon called 1001 children's books you must read before you grow up.  maybe you can see if there is library copy and get some direction as to which books are suitable for your daughter.   Thanks for your sharing

醒目開學勳章

原帖由 csy_ma 於 10-11-9 04:26 發表
Thanks for Sharing
我囡小一二時,都係多睇公主書,睇咗一本老鼠記者就唔肯再睇。我幾建議多看中文漫畫,尤其係名著漫畫。
事緣係女兒那時都不怎魔看中文書,我只好給她漫畫。結果,她現在愛看的成人版字書都是當時已看了漫畫版的,如簡愛、紅髮安妮(又譯清秀佳人)、威尼斯商人、仲夏夜之夢等,她都是既看中文成人版,又會去聽英文簡易版CD的,這是讓孩子親近名著的一條捷徑。漫畫版都係一個好方向, 我都有買咗2本老鼠記者中文版去TEST THE WATER,睇下阿女受唔受.

我囡不愛看自然科學書same, girls!,所以現時也會買許多自然科學、地理的漫畫(都是譯自韓國的,可嘆)。better than she read nothing re these topics

也建議訂中文雜誌,如《公主》、《白貓黑貓》(漫畫月刊,之前我曾多次推薦)和《兒童快報週刊》(其實不是太欣賞此刊,但較可親,初小以先引起興趣入手)等。公主雜誌OK嗎?內容主要講D mud?初小會唔會深咗D?

還有《兒童的科學》,該雜誌也是字少圖多,頗多照片示範的實驗遊戲,且每期送一個實驗道具,另有科學性的勞作紙板卡等。囡囡今年堅持要訂時,我都估唔到本書咁多野我都HIGHLY RECOMMEND 兒童的科學, 諗住小三就幫阿女訂.[/quote]

醒目開學勳章

原帖由 csy_ma 於 10-11-11 01:03 發表

先買一本看看吧,此雜誌應主要以初小為對象,到了高小,再喜歡千篇一律的迪士尼公主好像有點幼稚?今年我囡已沒有要求訂了。
後來因為家中容納不了,她同意我把以前辛苦集齊的近五十本公主雜誌放到舞蹈老師studio的書架上,我 ...

CSY_MA,

Thanks a  lot for your sharing.  Let me check this out and maybe subscribe at the next bookfair.

Cheers,
‹ 上一主題|下一主題