用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 聽我呻下,又比D意見啦,真係好煩
樓主: cksy_bb
go

聽我呻下,又比D意見啦,真係好煩 [複製鏈接]

(我係WORKING MOM)一年前,我仔仔兩歲(係0710BB),會叫爸,媽,車,開始番協康+N班,老師特別照顧佢,因為仔仔好乘,唔搗蛋,只係叫佢有時應有時唔應付,但好似因理解同認知唔多好,只有時聽指令,好似"掉垃圾,關門,飲水,自己食飯,坐好,比野,做運動,跳舞"會合作,唔好既係唔同小朋友玩,不過會搶人野,要迫7次去VV先去倒3次,好硬頸,忍到瀨都無野,比佢穿片佢就即刻VV,然後傻笑,聽倒唔鐘意既歌會拉你隻手去迫你OFF 音樂,自己知做唔倒既野會拖你手示意你幫佢做,唔肯拍手讚人,只要你拍手讚佢,唔明點解要拍手,就哭,"PS有眼神接觸,協康姑娘又好PRO,但評估完(2次),有言語遲緩同專注力不足,唔覺仔仔有自閉,反而某D行為因為佢賴,所以唔鐘意接觸新野(因為佢只LIKE新玩具),而且見過工人,發覺好"縱仔仔",今年K1,學校由小班變1:15,換埋班主任,校長,院長,開學到而家,應學校要求,比工人陪番學,已一個月,學校打黎話仔仔唔聽話,擒檯椅,週圍走,跑,騷擾倒其他學生,所以要每上閱讀堂要仔仔同K2學生上,體育同唱歌先番自己班房,但都要工人陪住,(禁點解要調開佢呢,都有人陪住啦)話為"大家好,我明白,但唔開心,想搵上門既"治療師"TRAINUP專注力,同埋搵D兼收幼稚園比仔仔,即使跟唔上,咪REPEAT1年亦OK,你地知唔知"荃灣有咩兼收好呀,幫下我啦......
   0    0    0    0

今日好唔開心,姐姐同我講,仔仔今日全日係k2班房上課,係其他大一年同學一齊坐,仔仔另有一個坐位同姐姐坐,番學3個鐘,除左食茶點,睇電腦同做運動,其他時間係仔仔同工人坐開一邊玩玩具,全程無比書佢睇,亦無比佢做任何習作/畫畫,我好嬲,明明講好同大d小朋友一齊上堂,引導仔仔知道要坐定定,因為大d小朋友唔會禁易比佢影響,相對k1d學生可以專心上堂之餘,仔仔亦可從較大小朋友身上有所學習,但事實反映"唔係羅"佢比我覺得費事我個仔攪攪振,而且睇死比佢讀書都參與唔倒,所以費事教佢,比佢去另一高班度,由佢自生自滅禁,我真係好傷心...你地比d意見,係咪應該轉校,寧可搵d小班d既學校,不論名氣唔高都好,起碼有平等待遇啦...(我諗,既然我都有工人貼身跟住,駛咩轉班房呢)

我系統發唔倒短訊,你可否打比我或於bkpm我,卵只收刑親子王國的pm 6446 2237

原帖由 nokia6300 於 10-10-1 00:37 發表
你住邊區的?
同埋你係排緊咩services?
check pm

我系統發唔倒短訊,你可否打比我或於bkpm我,卵只收刑親子王國的pm 6446 2237
原帖由 pocoyo123 於 10-9-30 22:27 發表
諗都唔使諗啦, 立即轉校啦, 除非你諗住小朋友每日返去都係HEA下啦, 呢D學校真係差到無人有, 浪費時間, 想問下呢間學校叫乜野名, 唔想公開. 可以PM比我, 我只係想8下, 無乜特別意思
如果佢專注比較差, 試下搵D HALF D ...

我住荃灣區,仔仔每星期上1次st,同番幼稚園,不過我認為唔係好夠,因仔仔有言語,認知同專注3個問題,但協康好full ga,其他機構我又唔識(政府資助又未排到),平日番工又唔用得電腦,唯有晚上仔仔訓左先上下網,所以時間唔多,比較少上呢到...而家想搵間幼稚園又唔知邊間比較接受仔仔....

原帖由 nokia6300 於 10-10-1 00:37 發表
你住邊區的?
同埋你係排緊咩services?
check pm

我仔仔番緊協康ST,其實你所講既e位係係味政府既早期訓練呢,我只係諗如果排倒(學能中心)話可以選擇早期訓練,如想轉排兼收亦可,照你意見係點好呢,我地既是0710BB,可以多D係到分享下,話唔定有特別共通點,你仔仔讀邊間幼稚園,好好呀,我想同仔仔轉校同讀多年N班,都係下午或全日,我都知開左學難搵,盡力啦,話我知等我打去問下有無位,可能有D BB報左無番,會有位出呢........
原帖由 apple~y 於 10-10-3 13:48 發表

我仔仔同你仔仔一樣大呀!!(係0710BB),
我仔仔係發展遲緩,一早排0左e位
因為我請教過不過人仕意見e位比仔仔服務比較全面
現在仔仔番下午班K1,小人番些人手比例真係好好多
只係同小朋友調節作息時間就可以
好彩呢間 ...

好多謝你地既意見,我一定會奮鬥到底,大家多D傾下,最緊要對小朋友好
‹ 上一主題|下一主題