用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港學生報UCAS的國藉問題
go

香港學生報UCAS的國藉問題 [複製鏈接]

tangko 發表於 15-6-25 09:57
昨天收到UCAS firm choice的大學電郵提示,盡快檢查UCAS內的學生個人資料是否正確,以便大學下月收到DSE成 ...
阿仔舊年申請簽證讀Y10時,國籍是填Hong Kong,我覺得唔使疑惑,總之國籍欄有Hong Kong揀就一定揀Hong Kong。冇問題,但如果你揀China,佢就會當你係中華人民共和國公民。

tangko 發表於 15-6-25 10:34
謝謝你的提點!

咁我都放心點了,當時填報國藉一欄是確有疑惑,但見有HONG KONG選項便不作他想地選填了。
其實好多網上申請表都係將香港列入國家種類,呢個係外國既睇法,現實亦如是,除左小部份。唔講太多喇!總之有得揀就一定係Hong Kong而不是Hong Kong , China。

tangko 發表於 15-6-25 10:59
在那些討論中大部份人都說應該填"中國",我唔抗拒但最重要是合用。

話說4月尾去了新加坡旅遊數天,去程在 ...
所以香港人唔好妄自菲薄,這正正係中華人民共和國對香港既潛而默化洗腦手段,目前香港特區護照跟中国護照係有好大分別,唔好混淆啊!
‹ 上一主題|下一主題