用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請英國student visa資產審查
go

申請英國student visa資產審查 [複製鏈接]

Ruby1219 發表於 17-6-11 17:38
係咪有特區護照免審查?定係要有一年學費存款?係咪只計saving account入面既錢? ...

係免資產證明,但如有的話會好啲。只計戶口內既錢,住宅、股票、債券…等唔計。

mamamolly 發表於 17-6-14 19:44
抽查無得估,雖然你已經交左學費,但係仲有生活費,都係準備定比較穩陣。
至於 statement,自己印就一定唔 ...

所以我唔會開中資銀行戶口

mamamolly 發表於 17-6-15 18:15
學一次乖,之後所有野都唔敢再搵中資銀行。

都算你醒目XD

DindinChoi 發表於 17-6-16 18:45
我是經agent幫我的 今天到agent對齊要帶什麼文件去做簽証 張CAS寫明我地末交學費 agent又話不用交資產証明  ...

BNO或特區護照都唔需要資產證明,但我都會俾埋,免得麻煩。

noel2010 發表於 17-6-17 10:43
以前做visa,他們都退回月結單給我。之後做我便不提供。但有一次,職員問我取資產證明兩個月,我手上有本存 ...

我舊年申請都係俾紅簿仔正本,之後都俾番我喎!所有正本:出世紙、紅簿仔、學校成績表、舊護照…等都俾番我。

HSMOM 發表於 17-6-17 14:09
學校成績表、舊護照…等會有這些文件要求嗎?萬一真係有嘢唔齊,多數是給候補寬限期嗎?還是要再來一次?真 ...

如有遺漏,最好即時返屋企攞,免得麻煩。

noel2010 發表於 17-6-17 14:08
職員話我紅薄仔冇影副本,所以並不退回。我月結單沒有一年學費,他話可以,又是冇副本,所以正本不退。 ...

原來係咁,我全部都有副本,所以冇問題。

louisagood 發表於 17-6-23 20:30
請問紅簿仔內的錢要有幾多同要擺咗幾耐先叫做合乎面求?

一年既學費加生活費,最少係申請VISA前要存入戶口一個月。

louisagood 發表於 17-6-23 20:41
唔該晒!

唔使客氣

cow 發表於 18-5-10 13:50
//If you are a Hong Kong SAR or BNO passport holder and applying in Hong Kong you do not need to pro ...

全中
‹ 上一主題|下一主題