用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎?
樓主: 進進媽
go

孩子很hea,仍會供他海外讀書嗎? [複製鏈接]

引用:先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問

原帖由 brother4 於 16-09-07 發表
先借小小地方,講題外話,孩子小學有學習問題,需要支援,升中派二綫中文中學,中ㄧ考全級尾尾,孩子想入8 ...
四阿哥,恕小弟不敢苟同。如我有錢買樓,我寧願將筆錢供佢去英國讀書,將來讀完書,做乜野工?買唔買樓?佢自己決定及承擔,唔關我事。因為,就算買樓俾佢,生性就好,唔生性就樓都賣埋,袋袋平安!激到斷氣都似,所以,我只供完佢讀書,以後既事,不理免煩惱。

vincher  Agree  發表於 16-9-27 19:22

Flying-Man 發表於 16-9-26 13:44
回覆 nintendo 的帖子

nintendo,

個人意見,首先跟仔仔認真商量下,佢願唔願意出國讀書?如願意就要認真努力地讀,如成績仍然唔理想就要回港搵工作,無謂浪費資源及時間,路係佢自己行既!做父母只能盡力協助,行唔行到就只有靠佢自己。

connie_tam 發表於 16-9-26 14:11
回覆 進進媽 的帖子

其實同學習環境有關係吧...如果有能力/機會入到一些比較好的英國中學, 可能會對讀書有 ...

阿大都係咁講,係屋企冇心機溫書,但英國學校就令佢專心及有心機讀書!

1998Ruby1998 發表於 16-9-27 00:21
我剛剛大學開學做兩個禮拜,我生活得好舒服,覺得比以前更開心。雖然我要自己洗衣服,煮飯,買野,搞銀行卡 ...

恭喜你,好既開始,祝你學有所成,好好享受大學生活。

August07 發表於 17-6-9 22:46
中文差在外國讀書冇問題,點都好過我仔英文差!

唔使擔心,我兩仔都英文差,去到自然會跟到,當然,要睇番佢地既心態,所以決定前要同仔女好好商量,因為唔係去旅行,唔鍾意就返黎,而係去讀書,唔可以玩玩下,要佢地負番自己責任。
‹ 上一主題|下一主題