用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 8/1 聖心interview
樓主: 天賜小公主
go

8/1 聖心interview [複製鏈接]

我個囡係dec/07, 想佢repent做大女, interview都做曬, 老師比佢睇白菜, 佢只係話菜菜, 老師再問係咪菜, 亞囡唔職答白菜, 我只好指著白菜白色部份, 問佢係咩色, 亞囡答白色, 老師就話叫白菜, 亞囡就跟住答, 今年面試都算快, 上年係要扮兔仔跳, 又要取杯, 今年簡單咗好多, 而且仲無問家長嘢, 真係好快, 但感受今年真係好多人去interview, 我11:00am仲好多人, 仲話會有下午interview, 收到機會真係好唔容易

其實我個人覺得聖心安排上, 要應付咁多小朋友+家長+工人..算係不錯, 而且學校有名氣, 始終係有不少批評, 但奈何還咁多家長申請, 有她好的原因, 一定比差的地方為勝., 特別是會interview small b, 其他香港區較出名的幼稚園, 連in都唔會比你in, 或者收到10月31日, 之後就唔收, 咁我覺得都好公平, 上次我真光個老師interview都麻麻地, 又趕, 不過最後我囡表現都ok, 都收咗am, 所以可能都有希望呢!  不是咁快灰心~

我相信這是要家長須要顧及公平起見, 個人自律問題, 並非學校問題, 如果學校每節都轉topic, 大家家長又會比較, 點解呢d咁深, 呢d又咁淺, 加上學校要in咁多人, 我相信仲要安排不同topic都好困難, 同埋個人覺得, 唔開放playground是明智, 一來秩序問題, 小朋友玩又會有好多爭執, 二來小朋友玩到"倉"晒, 好似真光, 我個女向playground玩到唔想入去interview,  所以我覺得interview就interview, 唔好有咁多嘢影響個小朋友.
‹ 上一主題|下一主題