用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴和盒
go

小提琴和盒 [複製鏈接]

弦樂買賣同其他樂器買賣好唔一樣的。好琴只在拉琴既人既圈子入面,唔會係店舖度。所以不存在"commission",因為賣琴既人係自己做緊生意

而且弦樂既野好難介定咩為之"overpay",琴本身好本身potential大既話二手賣更高價唔係無可能

有好琴當然要有好琴盒去保護個琴,普及琴果D膠膠盒一撞/落雨就玩完啦

出得起6萬就唔好係舖買啦,都係果句,好琴只在拉琴既人圈子中,唔係任何實體店度。弦樂既野,實體店食水非常非常深

但前提又要你個老師靠得住真係搵隻保值既琴比你喎..所以好睇彩數有無遇人不淑

準備考8級,應該係無鑑琴能力的。尤其佢本身仲係拉緊3/4,所接觸既琴唔多,唔知有咩要聽,就算知道有乜要聽又唔知要點樣去聽

甚至有d technically佢唔識既野(例如G string high positions,好多好多8級學生都無能力駕馭)...佢又點聽呢? 點為之好既g string sound佢識分嗎?唔係講笑,好多8級學生既tone production on g string係唔好既,更何況係high position。 琴既反應好唔好佢識聽嗎?

所以最好如果老師靠得住,搵老師揀係最好
‹ 上一主題|下一主題