用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2008年9月GH P1家長請進...
go

2008年9月GH P1家長請進... [複製鏈接]

原文章由 puncos 於 08-7-16 09:15 發表
我囡囡係 P.1E。

其實學校係點樣編班的呢?囡囡好似對 E 班有點不喜歡!
同埋唔知到 P.2 時會否再執位呢?

我囡囡被編去P.1B班喎.
我睇過D校車路線安排,冇我屋企個屋苑名, 有D擔心會否有校車到門口?May be call the company and ask for details later. 有冇人知校服的價錢???

原文章由 puncos 於 08-7-16 09:39 發表
請問大家會否買埋冬季校服?
係咪可以帶埋囡囡去註冊呢?方便度校服嘛!

我就未必會買埋冬季校服...仲有成幾個月...容乜易size又唔啱..我相信可以帶埋個囡去...我都會考慮帶埋佢去....

講到編班,二十年前,我只知道中學部會將"外來生"(即不是小學升上去果D)會編埋一班, 可能方便佢再分小組上英文當補課.但小學我就唔清楚了.

原文章由 puncos 於 08-7-16 10:43 發表
我架校車返到屋企都要 6:35 pm ,之後就算即刻食飯沖涼,最快都要成 8 點先開始做功課。如果另有默書 or others 咁咪好夜先有得訓!囡囡就話可以第二朝訓晏 d,但我要返工.....好驚呀!

...

預咗自己要遲D瞓...但我最驚係個女話好眼瞓要瞓先又未做晒功課咁就大Wok....

原文章由 Vanessa-lee 於 08-7-18 08:34 發表
噚日我老公填晒d forms同埋準備了要帶的文件, 唔知點解佢咁心急. 請記得要帶birth cert 正本, 佢話差d漏了. 我會買埋冬季校服, 最多預大d俾個女, 應該唔會差好多. 唔知到時可唔可以碌咭? 如果唔係要帶好多cash. ...

妳就好啦,我個囡所有關於學業嘅嘢都只得我一手包辦咋....所以妳真係要欣賞吓妳老公呀...

原文章由 yiuyiuhui 於 08-7-17 21:00 發表
iloveugirl,
我都係同你一樣唸緊搭校車or自行接送!因為如果搭校車放學嘅話,囡囡要成6:25pm先返到!好似夜咗d!如果自己揸車接放學嘅話,大約6pm就返到屋企,差成25mins.
但係我見通告話,如果搭校車,係响學校範圍落車,好似 ...

個人意見,自行接送如不在學校範圍落車,妳就要認真考慮吓,妳都知現在在中學部暫上課,人多車多,加上下雨真係幾煩,相差25mins.又唔駛妳去接.

原文章由 Vanessa-lee 於 08-7-29 08:35 發表
我係吉之島買, 都好多選擇.  今個星期五你哋幾點返學校買書同校服呀? 我打算早去因唔想迫呀, 可以試清楚校服的size.

我都會一早返去,因我請咗半日假咋,下午要返工...揾食艱難呀...

原文章由 iloveugirl 於 08-7-29 14:25 發表

我諗我會係中段時間去啦, 太早怕有很多趕返工的媽媽, 中段時間會無咁迫我估! 一係就八點就去, 但都係得四個鐘,我估點都會多人架啦!

仲有唔知校服大約幾錢呢, 要禁定多d錢至得啦 ...

我早前打過電話去問, 夏季校服大約$150.

原文章由 iloveugirl 於 08-7-29 14:27 發表

一田依家有額外95折, 吉之島就2同20號有95折, 款式應該差唔多,睇下自己近邊到啦!

請問一田喺邊遮呀???

原文章由 iloveugirl 於 08-7-29 17:04 發表

咁書係咪有得碌咭呢?

我記得只可俾支票/現金...帶定多幾張支票啦.

原文章由 iloveugirl 於 08-7-30 12:57 發表
希望1號唔好落雨啦,唔係就麻煩....

但天氣預測會落雨喎.... 唉,到時走嘅時候都幾麻煩....又要顧住個女, 又要攞校服和書本, 真係帶定個大D嘅環保袋先得...我諗應該有校車載住砰石MTR啩.....

原文章由 gogogirl 於 08-7-31 21:15 發表
聽得書商約早上九時才到校, 希望到時快些辦妥一切啦!

我和囡囡在今早8:30左右到校, 9:15走得, 但我忘記問老師星期六上課的時間,因我要幫個女都報course???有冇媽咪知呀?

原文章由 F.Torres 於 08-8-1 15:07 發表
Sammichloema,
一年級在星期六是不需回校上課的.

是嗎?我以為返下午班就要alternate Sat. 返學.. Thank you.

原文章由 iloveugirl 於 08-8-3 23:53 發表

D書超重呀, 膠袋都差D爛呢!

好在嗰日早上冇落雨咋, D書重到真係手都斷...

我又想問, 我想囡囡影定學生相, 有冇家長知夠竟學校第時要吋數係幾多?1吋x1吋半 or 1吋半x2吋.....

另外,提吓大家,開課前最好準備定支票簿, 因為可能有好多乜乜費用要交予學校的...

原文章由 F.Torres 於 08-8-1 15:26 發表

Sammichloema,

我的女兒今年升二年班, 在一年級學期末時學校會派發通告繳請同學參加興趣班, 或若女兒獲選入合唱團, 泳隊或報名參加一些興趣班才需在上午回校.所以一年級時仍可為女兒在星期六上午安排活動. ...

Thank You very much.

原文章由 smmama 於 08-8-4 11:10 發表
Dear Sammichloema,

You are not need to arrange your daughter to take student photo at that moment. It is because school will arrange all students to take student photos in school for the student ID c ...

Thank you for your advice.

各位媽咪,今日我去咗Jusco serach 吓D開學用品, 我真喺唔知揀邊隻書包俾佢好, LEGO & SPI 都重重地... 其他個樣靚兼輕D嘅,都有話有護"隻"(spinal) 功能, 有冇家長俾吓意見呢???

原文章由 iloveugirl 於 08-8-8 17:23 發表

我就買左sanrio個D護脊書包, 囡囡自己揀的, 其實都唔係揹好長時間, 因為通常都放係課室或校車中, 所以見係護脊同囡囡喜歡的便買了!

This is her first year to Primary school ah... so, I will let
her choose what she likes...

各位好,今個星期六有嘢做,要返工, 冇得同個女返學校開新生家長會, 要老公帶佢....  但我老公的母語不是廣東話,所以我最驚佢聽D唔聽D又唔明白D咁..所以在此希望各位家長可以在會後提供一些注意事項俾我参考..謝!

Hi ,

Can anyone tell me whether my daughter need to wear PE uniform on tomorrow because she has PE class on tomorrow??? Do they have normal class from tomorrow onwards??

I help her to pack her school bag just now, huh, so many notices ah!!!!

She said that she draw a lot today???

原帖由 Jepa 於 08-9-4 23:55 發表
Just want to share that my girl likes the school a lot.  One of the things she said was "the school is so clean, some people sit on the floor or the stairs during recess."  She really likes the school ...

But my daughter told me that the toilet is quite dirty because some students stand on the tub...
‹ 上一主題|下一主題