用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 外斜視?
go

[視障] 外斜視? [複製鏈接]

原帖由 gardenwoods 於 09-3-21 21:00 發表
不是那間呢...我的是一個女醫生...診所響嘉賓大廈...她以前響威院做眼科 senior 的...除很有經驗外,我有位做姑娘的朋友確證這醫生睇兒科眼科也一流,心地也很好,所以就算已響理大驗過眼,都帶囝囝去俾佢睇下,買個安心吧!

好 ...

各位,

我個女都在好細個時,我已經發現佢輕微的交替式外斜視,並且兩隻眼都有,佢三歲時我帶她去理大及私家眼科醫生check過,因她屬間歇牲並太細,所以暫時不能做甚麼..

如此,我就帶佢去政府驗眼, 健康院話佢有双眼有交替式外斜視,轉介去明X醫院睇眼科同矯正,每半年check住,真喺只是所為的check 住,亦每次冇任何意見俾你, 做佢所話的眼訓練做鬥雞, 其實1D都冇幫助.咁就拖我個女兩年,並沒任何改善或資料俾我.

自從呀女今年升上小一後,可能用眼看黑板機會多咗,所以情况越來越嚴重,外斜視次數頻密咗.我非常擔心下在最近一次覆診下詢問E生, (當然又喺另一個,成日轉),佢話呀女好番嘅機會只有20%,做Eye Exerice 亦冇乜幫助,佢根本沒有explain her situation to me, 就話最終都係做手術啦.

我就再不相信政府E生,立即去理大再check,  經過兩次assessment 後,佢哋都好詳細分拆及explain to me, 政府E生叫呀女一路做嘅Eye Exerice 只係針對睇近距離外斜的問題,但我呀女係睇遠距離才出現,並且她双眼度數問題不能做手術, 但政府E生浪費咗我呀女兩年時間去取冶療,實在令我憤怒.

現在呀女在家每天keep住做eye exericse,當然是針對現時双眼問題果D.都有D進步.但都係冇得完全康復.

Just sharing my experience. Hope all our kids are healthy.

原帖由 maybaby 於 09-3-31 11:19 發表
請問你囡囡有冇近視呢 ?

Sorry for the belated reply, 我囡囡並沒有近視.已check過.  囡囡巳經在理大護眼進入第5次training , 情况理想, 交替外斜視次數減少咗好多, 不過, 仍然要努力每日做Eye Ex. 同提醒佢隻眼要返入去.
‹ 上一主題|下一主題