用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)
go

St Clare (SCGS)/St Stephen Girl (SSGC)   [複製鏈接]

想請教2間中學DSE成績及入大學率如何, 2間中學有什麼強弱位?
小女升小五, 沒有特異功能, 較文靜, 音樂(有學flute & choir)較好。邊間較適合? 仲有冇其他學校建議?
   31    0    0    0

回覆 christy2011 的帖子

St Clare DSE 成績較好? 我一路以為SSGC 好DThanks!!

王家爸爸 發表於 19-6-14 16:32
從年報(P.34)睇,St Clare 已經起碼有B1B成績。
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/ ...

我睇過流失率,SSGC 係比其他學校高,呢個會唔會係其中原因?

christy2011 發表於 19-6-14 16:46
st clare 英文同通識考得幾好

Thanks for the info
呢兩間學校比較低調,資料唔多,希望可以集思廣益,多d input

王家爸爸 發表於 19-6-14 16:32
從年報(P.34)睇,St Clare 已經起碼有B1B成績。
http://www.stclare.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/ ...

多口問句,YWGS 係唔係B1A?

王家爸爸 發表於 19-6-14 17:18
當年搬家點都有啲影響。如果我有女,三間裡面,我都會首選YWGS。
可否解釋原因, 謝謝!

王家爸爸 發表於 19-6-14 17:38
中產既stereotype。五年前YWGS搬咗去深水埗,之前港島區家長都知道,唔想個女去既話,未必想個女去YWGS,反 ...
明白, 所以你對英華信心更大。謝謝你的分析

王家爸爸 發表於 19-6-14 18:37
純粹基於已經公開既資料估計

咁純粹估計,6年後St Clare 定St Stephen 成績會好d?    
‹ 上一主題|下一主題