用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行上智/maryknoll
樓主: gordonccc
go

自行上智/maryknoll   [複製鏈接]

回覆樓主:

上智數理真係好好,SMCC 就英文勁,可惜轉左一條龍後成績下滑

CABmama 發表於 20-12-20 20:41
回覆 tpmon 的帖子

因為剛才都有說,MSS收要偷笑又說頭十內都無機

如果女兒在音樂有較好成績, 而且面試時英文流利,相信MSS仍有很大機會

大家都希望可以自行離場, 除左心儀呢個因素外, 仲要考慮成功機會, 起碼要有一個穩陣選擇。除非大抽獎個區多Band 1 位, (如中西, 灣仔, 沙田, 九龍城), 亦有你心水, 咁就可以放心去搏吓。

gordonccc 發表於 20-12-22 09:46
咁即係唔好搏mcs?
我唔可以幫你決定, 因為你先了解囡囡性格如果會自主學習, MCS 會讀得好開心, 但係相反的話, 家長會好担心

HTC & MCS 係2間好唔同style 學校, 我自己覺得MCS 會同MSS 相似D, HTC 同SMCC 會係同類。

gordonccc 發表於 20-12-22 09:50
而家校內考嘅唔代表呈分嘅咩?但今之名次係呈二嘅名次喎。唔好意思!我唔識添,可唔可以簡單解釋下呀?
...
最好問老師, 呈二嘅名次是否已經計左標準化formula後嘅名次

B.B.BaBa 發表於 20-12-23 08:37
有無音/體強項?
聽講舊年舊油天有個成績非最前嗰批,係籃球及中國舞校隊,家姐讀緊 SMCC,派位派得幾差, ...
SMCC 好似要自行有揀過先可以叩門(有錯請指正)

CABmama 發表於 20-12-23 11:38
回覆 cmir 的帖子

我都估計,自行無就無,這校應該無叩門位淨吧
未必嘅, 可能會要直資唔要SMCC, 又或者放SMCC 係自二, 但係自一得左。到時叩門再試, 都係交份表, 唔試一定冇機會嘛

charlene媽媽 發表於 20-12-24 14:59
ssgc 好,還是mss 好?
big exam ssgc是band1a, mss是band 1b阿
不如你去睇吓 school website & school annual report.唔好信晒坊間網頁, 因他們無法解釋佢地點定banding

edu-kingdom 呢個平台有好多更有用嘅資訊&分析

個人認為2間成績都好好, 睇吓邊個style 啱囡囡
‹ 上一主題|下一主題