用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!
樓主: lukchan
go

徬徨死我了!小女聖嘉勒自行落空了!   [複製鏈接]

lukchan 發表於 20-4-18 00:40
自己又多嘢諗⋯我女排名60⋯屬於中下⋯係咪去鴨真(英文班)校適合?等班主任意見⋯ ...

可能要比較吓邊間中四選科比較彈性

mcl203 發表於 20-4-21 11:34
你始終都係唔明個機制,學校嘅行貨唔一定係事實~~~
請問可唔可以講出你見解, 想知道多D

回覆 lukchan 的帖子

中華基金可能有機會, 不過唔知係咪一定要有報過先可以叩門
會否考慮過海, 基祟都OK

回覆 mykate 的帖子

咁即係有30%Band 3 學生?

mykate 發表於 20-4-21 13:43
我理解,明明直屬位有剩,都收唔到,應該是 band 3 了

不過,學校可能係好保守咁講。

按過去3年記錄,
2017年 65%St Clare, 20% 其他Band 1 學校
2018年 56%St Clare, 19% 其他Band 1 學校
2019年 50%St Clare, 26% 其他Band 1 學校

我估計St Clare 有75% Band 1+2 學生

mykate 發表於 20-4-21 13:43
我理解,明明直屬位有剩,都收唔到,應該是 band 3 了

不過,學校可能係好保守咁講。

想請問今年P6 人數?
假設係95位 (x 75% Band 1&Band 2 and 1&Band 2 學生), 直屬位有71個, 都夠位

happy777 發表於 20-5-7 09:04
中學部完全冇考慮小學部小學生尾1/3 啦系要接受啦
好彩系b2  否則當b3
St Clare 系冇收哂71 個小學學生
其實我覺得你有少少針對間學校, 直屬機制只收Band1+2, Band 3 自然大抽獎時抽唔到, 亦會同樣發生係其他直屬學校"St Clare 系冇收哂71 個小學學生" - 你知唔知有幾多學生外闖? 你有冇睇過往 data?

happy777 發表於 20-5-8 20:51
回覆 Poyau 的帖子

真正的數據 有眼看

你知道Pre S1 嗎?你知道作用嗎?

回覆 CatCatBB66 的帖子

根據EK各位高人指點, 係中西區Band 1 生一定入返Band 1, 除非自己set 左D保險線, 一早填Band 2校
‹ 上一主題|下一主題