用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 免學費讀美國長春藤大學
樓主: Odin
go

免學費讀美國長春藤大學 [複製鏈接]

原文章由 ivyscyip 於 07-9-6 21:48 硐表
要成績好﹐有課外活動﹐最好係做D volunteer work 同埋D領袖既位(如head prefect). 另外﹐要考SAT,SAT II同TOEFL。我之前舊制就SAT要起碼1400分以上(1600分滿分)﹐而家就改左制﹐我唔知個equivalent score.

美國D學校applicat ...

Hi Ivy;

的小孩現在培正念小三, 過去的暑假我亦把他們帶去美國上暑期班, 他們應付自如, 我們心想讓他在中三/中四時才回美國上學, 這樣他中文巳有一定的水平. 因中文在未來非常重要.

我想請問, 除了您所講的重點外, 還要注意什麼, 我們想他可以
UVA or Duke.課外活動有大提琴 / 鋼琴 / 跆拳導
/ 圍棋 / 繪畫 / 游泳, 所有得獎我都保存起來.

您所講的參考, 是需要什麼人書寫比較有用.

My e-mail:[email protected]

原文章由 Goody 於 07-11-18 11:26 硐表
請問你美國的暑期班幾時開始? 我見好多都係6月便開始但香港要差不多7月中先放暑假, 時間好難配合。

在6月開始, 因美國6月巳放假, 他們的暑期課可以星期計. 所以我們只上兩星期亦可.

原文章由 Goody 於 07-11-19 20:07 硐表
請問有冇boarding 呢? 得兩星期又好似小少左的。   係呢你去果d係 camp or school 有堂上果d ?

Hi;

冇,他們是日常學校一樣,只是暑期班, 不會提提供住宿,Camp=班,
‹ 上一主題|下一主題