用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網討論下大家怎樣排位
go

48網討論下大家怎樣排位   [複製鏈接]

我上年排1藍循  2愛德華   3秀明道塘官        派去12  坪石
因藍田區迫爆,多左藍田村,可以話憎多粥少,48網要向46網借位已說明

愛德華我排第2都入唔到,因為藍田得1間唔太谷,都幾多人爭,陳呂,聖安當排第2都隱陣

又唔一定,好多人住48網唔想去咁遠返學,另1個最大問題係46網抽出黎俾48網係好少位,唔係同46啲人一齊抽50%學位架,係睇間學校撥幾多過去48網抽,如果佢撥得幾個,你會唔會用乙1黎摶,抽獎都要唸命中率,除左唸多唔多人抽,都要唸多唔多位抽

回覆 Joanchoy 的帖子

2,3,4都部跑  

我上年經驗 你1,2,3 只可放1間落 第1選擇, 第2放愛德華勉強可以,其實呢區不中三甲,必中三寶,我上年第2愛德華都不行,還好中12坪石,叫比中3寶好少少,另46網慈敬都是三寶啲朋友

我上年問啲同學仔唔係中1就2,3都無聽過咁滯,3寶反而有幾個,渣住坪石,仲有幾個話我好彩,不過今年位多啲,可能好啲,但真係forcus响1,2,3好喇,4至10中到機率少到不得了,二線學校都有捧場客的

我阿囡最終就是叩門啊 5叩 3收 2不收
其實也很感恩,當初如派第2,3 可能無咁勤力去叩返第1
最終入了藍循,不論功課量同地點,對我也是最好

idemily    發表於 14-1-14 16:33
lauwingtai    發表於 14-1-14 16:10

我係111叩返架,我上年仲少位我都照摶,上年得48個位,今年好啲了,
其實有得必有失,好似講叩門就藍循易過李小強,藍循一定要111先in.我估最終叩都係100零個人,同小強比,我唸無1千都有800,我阿囡就係2間小強都唔收,我囡係內斂型,因藍循一叩就second in模式,較長時間in對阿囡有利少少,但點解學校叫放棄呢?如果你第1次自行無揀佢,真係要放棄

回覆 mandyyee 的帖子

講真,放邊間做111,果間都有好大機會唔收你,但講命中率,我唸今年就藍循易中過小強喇,因為出左今年小班教學既開多1至2班,見藍循而家有83個位,小強仲少過佢,我估今年藍循應該開7班 87加83加5個留班位=175   7班25人,如果有7班每班多收2個加留班位就有20個叩門位,我覺得摶得過,(所有都係估的,錯了勿怪)
不過,如果講學術表現,功課多,谷就小強 強啲喇,講叩門小強實難叩,但小強又真係唔洗111都可以叩,上年都有又叩到藍循又叩到小強既小朋友,德兆又大又靚又勁實多人揀。

48網2013年派位結果
自行 甲類 729人
自行 乙類 617人
統一  甲部 158人 (9.3%)
統一  乙1至乙3  981人  (57.9%)
統一  乙4至乙10  180人 (10.6%)
統一  乙10後  375人 (22.1%)

統一派位總共1694人  

never mind 純粹參考
‹ 上一主題|下一主題