用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 能給我寶貴意見嗎 - 校車車程太長
樓主: M.E.T.
go

能給我寶貴意見嗎 - 校車車程太長 [複製鏈接]

各位家長,

有沒有發覺你的囝囝囡囡乘校車時車程太長??

以我囡囡為例: 我住黃大仙區的, 早上要7:00 上車, 下車時已經要17:30. 頭尾要三個鐘車程, 是否太長呢?

6號車- 紅磡, 土瓜灣線都是早上7:30上車, 點解我要咁早上車呢?原因是該校巴走完市區後, 還要再去寶琳-"頤心園"接一位學生, 點解唔用將軍澳區內校車接那位學生呢? 校方己和校車公司開了幾次會, 我又和校方討論過幾次, 但只回覆: 佢地無權干涉校巴路線, 唉........ 盧校長在簡介會講過: 他要求校車的車程要在一小時內到達. 結果......只得上述答案

想問問大家有甚麼寶貴意見給我可和校方 / 校巴商討呢?

M.E.T.
   0    0    0    0

Thanks YSL

mumwong,
你覺得去信有效嗎? 佢地每個星期五(話)會開會, 校長都是坐上客, 但都沒有能力要求校巴公司公開所有路線圖(它說給不到就作罷), 我問左校方三個星期但都是說: 他們會跟進. 唉.......... 如果你去信真的有效, 記得通知我喎, 我地幾位家長還想去報館添.

我今天收到一位家長來電說: 再一次要求Erica Liu在5號校車幾時可以完成安裝安全帶的事宜(架車本身係無的, 唔知5號車的家長知道嗎??), 她只說了一句: 唔得閒去裝, 而且又說運輸署都沒有明文規定一定要裝安全帶, 你咪唔好搭囉. 那位家長今朝還親自見校長添, 佢只說: 我明白, 你同黃小姐講啦. 我開會時會討論, 唉.....意見接受, 但態度照舊呢.  

Freddielau
我都有求聯絡PTA, 叫我留下電話, 之後都是石沉大海了.

yinbb,
去完九龍灣, 還要去觀塘先再去怡心園回學校呀

唔通我地5號車家長要黙黙接受?  

我都唔敢想下年要幾點起身, 幾點才回到家了.

M.E.T.

基本是校車公司的管厘很有問題, 學校又全權交給校車公司, 唔理他們的路線有多亂, 部份地區重疊, 每星期開會又有咩用丫, 比人講二句就可以拖得就拖, 總之準時送到學生回校就算吧. 至於放學....話之你.

5號和6號車都有行觀塘區的, 將軍澳線又要區外的車接送, 如果管理得好, 小朋友可以減少十五分鐘或以上啦(一程). 難為了頭站的畢架山花園的同學, 她要六點五十分上車呀. 唔知放學佢要幾點呢?

8:10回到學校又有用嗎? 咪又係企在操場, 不如給多點時間學生仲好啦

心心,

我個囡囡今年不是第一年搭校車的, 上年是坐6號線 - 大角咀- 紅磡線的, 七點五上車, 五點一下車, 而且是到樓下附近(今年上車, 下車都要走遠一點), 唔明點解今年會改坐別的路線.

5號車懷疑超載

bignose,

我昨日問個囡, 是不是所有同學仔都有位坐, 佢答"係", 但去到怡心園站後, 麗姨就沒有位坐(要企), 直到學校. 放學就去到怡心園先有位坐,  咁侎即是超載 ?? 好驚喎, 想問下你有沒有發覺這點? 這樣對校車, 學生都可能做成危險或意外. 事態嚴重. 唔該.

Bignose,

Thanks. 再想你幫個忙, 麻煩你留意下司機位左手邊(近車門玻璃窗) 坐了幾多位學生呢? 我個囡說坐了三個人(包括麗姨), 如確實, 一定係超載. 要向學校反映

基於學生安全, 麻煩您. 唔該晒

原帖由 bignose 於 08-9-22 10:07 發表
MET
aiya唔係好留意到
我見佢好似有位坐咁

慈雲山和竹園村上車的學生注意,

我個囡囡留意到, 在慈雲山和竹園村上車的同學仔(2E & 1B),一上車就好似有個"梗"位坐咁, 但去到將軍澳接其餘同學時, 這倆位同學就要轉去坐司機旁近門口的長櫈,(沒有安全帶的), 讓坐給這幾個同學仔坐, 這樣做法, 家長一直以為自己啲囝囝囡囡有安全的位置坐, 其實......... 回程也是一樣的.

我已査詢過運輸署, 司機旁的座位是不可能坐兩位乘客(不論大人或小童),  家長認為如何?? 是否要向學校 / 校巴公司了解情況??

原帖由 M.E.T. 於 08-9-22 21:31 發表
Bignose,

Thanks. 再想你幫個忙, 麻煩你留意下司機位左手邊(近車門玻璃窗) 坐了幾多位學生呢? 我個囡說坐了三個人(包括麗姨), 如確實, 一定係超載. 要向學校反映

基於學生安全, 麻煩您. 唔該晒

...

yinbb

我覺得你不要同校車公司講, 因為他們只會換第二個小朋友去坐, 無用的, 要同學校講, 因為校車公司是學校撰擇給我們的, 學校應該撰一間好的校車公司給家長.

原帖由 yinbb 於 08-9-23 21:00 發表
M.E.T

我仔仔响慈雲山上車, 佢話返學時冇調位, 但係放學就要. 回程坐响司機旁果張長冇安全帶既櫈, 有小朋友落車就換返正常位. 座佢隔離既男仔係2E.

我真係好嬲, 點可以攞d小朋友"較飛", 有咩事咁點算!我地比足錢 ...

bignose,

全車有三條安全帶, 如果家長有要求, 學生坐位就會加裝, 無要求就無.

原帖由 bignose 於 08-9-23 22:55 發表
MET
好似係2位
全車好似都冇安全帶

Yinbb

所有關於校車問題都是找 Miss Wong 的

原帖由 yinbb 於 08-9-25 11:43 發表
M.E.T.

我今日會打比學校, 同班住任講會唔會好D呢?

Y.S.L

請問边個係ms. wong ?校車既事係咪一定要同佢講?

唔該.

yinbb,

Ms Wong有沒有回應你呀??? 我諗她都係拖得就拖

法例不高於1.3米的學生可以2個位坐3個人, 唔知校車的收費是否都是3個學生收2個學生呢...(發夢無咁早), 總知校車公司怎安排, 學校都非常樂意接受的.

原帖由 yinbb 於 08-10-2 16:36 發表
各位, 我今日打左比Ms. wong, 佢話#5車由今日起會減少一個學生, 另外一個會坐第一行既3人位, 即4個人坐3個位, 佢話法例準唔高過1.3米就可以 share 位, 所以唔會再有人坐個兩個"高危"位. 佢仲叫我到時問阿仔係咪咁,  ...
‹ 上一主題|下一主題