用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2年級的家長, 請進來!
樓主: yk0108
go

2年級的家長, 請進來! [複製鏈接]

yk0108

你地去唔去家教會嗰旅行呀

原帖由 yk0108 於 09-4-26 01:52 發表
獅子頭, hochingman,

心情好低落..................................
來緊連續幾個星個不斷的默書要幫阿囡準備, 但偏偏阿囡的記性起碼要溫四,五次才完全記得, 同佢溫中文就我更加無心機, 成日都估唔到佢出咩, 真係 ...

yk0108

做乜咁灰心呀,個女都係8嵗啫,唔好咁緊張啦,慢慢教啦,我個女激到我生蝦咁跳你唔知咋。而家佢地讀書都好辛苦,睇開啲啦。

原帖由 Hochingman 於 09-4-26 15:10 發表
又想問下你地有冇做義工買旗

冇做呀

原帖由 yk0108 於 09-4-28 01:34 發表
獅子頭, hochingman,

謝謝您們的安慰! 讓我感到人世間的溫暖!
我都真係好想再約你們出來,但跟住落來連續的中英文默書....唯有在lee度同你們呻住先.呀! 暑假再約過出黎玩!!!
這兩個星期阿囡剛剛進入 ...

yk0108

我個囡生日過咗喇 ,唔好諗咁多啦,咁樣諗法幾時得佢大呀,而家先二年級,幾時先諗到中學呀 ,唉﹗我而家都係做一日和尚拷一日鐘 ﹐努力呀﹗加油呀﹐各位 媽咪:loveliness:

原帖由 yk0108 於 09-4-29 23:39 發表
獅子頭,
同你囡囡補祝聲生日快樂! 愈大愈靚, 愈大愈聰明!
人哋話過了8歳是一個超級駁咀駁舌, 一句頂十句的年紀, 有同感嗎?
這幾天早上天氣很涼, 穿件夏天校服, 手手腳腳都好似冰咁!

Fatkie,

都唔係日日做三 ...

yk0108

基本佢地 都識一句 四字成語 "  一言九鼎 (頂)"

yk0108  , hochingman

英文默書我都冇點理佢﹐交晒比姐姐。
我淨知呀囡第一次中文默唔合格咋﹐就係衰咗係嗰啲乜鬼

連....字到﹐例如: 今天... 後面跟住 就   天....    頂   
呀女衰晒呀,佢轉數咁慢 ,點諗到呢啲嘢呀,老師係咪想佢留班呀,要咁留難佢 。乜而家中文冇嘢默咩,要攪啲咁嘅嘢﹐好好玩咩  。唉﹗   

我又想問下大家有冇留意手冊後面咪有中文默次數嘅,
我睇返仲有一次就默晒喇,但係我見呀女本書仲有成5-6課咁多教緊,你地估下嗰幾課仲駛唔駛默呀嗱

我又收到呀囡啲美勞工作喇,唉﹗要測驗呀大佬,仲要花心思去諗點做啲美勞﹐攞住啲木紋紙都無從入手,都唔知整乜。

原帖由 yk0108 於 09-6-5 21:25 發表
Win,

你囡囡有無補習呀? 科科也不合格是包括聖經和常識嗎? 不知你小朋友的確實情況如何, 所以不知說什麼好..............

我囡的年級有幾個是留班, 但留班後的情況只是好少少. 也認識一些聖母轉了校後讀得幾開心,  ...

YK0108

呀囡芭蕾舞已經考完試,呢幾個月都唔駛返兩堂,暫時只返星期六。

溫咗書未呀

原帖由 yk0108 於 09-6-10 12:14 發表
Shirley,
終於渡過了這幾天吵吵鬧鬧的日子, 張成績表得返來真係有血有淚! 星期五果日真係攞膽, 通知考試但係又無作業, 又唔齊工作紙......唉!
同hochingman傾起去海洋公園, 你有無興趣? 開咗個亞洲新天地 ...

東亞運動會 咪香港囉  ,不過我囡都答錯咗北京
今次考試好似考天才咁。
都想去海洋公園﹐但怕多人 (國內人士) 真係怕怕 ,諗住等佢熱潮過咗先去。

原帖由 Hochingman 於 09-6-10 22:25 發表
喂!我地真係醜怪, 已經識左一段日子連大家個名都未清楚
我先報到 : 謝菲 Jeffery Ho = 謝煦喬媽咪

我地見面冇叫名嘅咩

Shirley Lee = 綽盈 媽咪

你地有冇聽過呀囡返嚟講啲考試成績,英文有幾個同學唔合格呀,中文同常識好似冇人唔合格喎,但數學就冇講喇,你地啲囡有冇講呀。

原帖由 Win 於 09-6-29 12:00 發表
塵埃落定,要退學啦。各位媽媽再見。下學期我囡囡唔再係聖母囉。

點解呀

[quote]原帖由 Win 於 09-7-11 09:21 發表
會啦, 我一定會回來報告下出便的情況比你地知.
返學校取成績表時, 囡囡有跟詹老師報告轉校, 班主任都送收的小禮物比佢, 我地都好唔捨得.
不過就收回很多退款, 無端端發左個小財. ... [/q

原來我做咗兩巴長都唔知

原帖由 yk0108 於 09-7-23 03:08 發表
Shirley,

係呀!你榮升了做兩巴長,有無異議?

Jeffery,

你去長聾果日好似8號風球, 咪好刺激?

今個星期日或下個星期六去沙灘,好嗎?

兩巴長第一次做呀

原帖由 Hochingman 於 09-7-25 14:36 發表
8月9日個星期日去大清水, c6返工我唔去得

咁係咪 2號 同  9 號都取消呀
快啲話我知呀

yk0108你記住呀,我星期六要返工架﹐要放 2:30 (好慘架)
‹ 上一主題|下一主題