用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考英國DAY-SCHOOL
go

考英國DAY-SCHOOL [複製鏈接]

我同你情況好似,諗住出年過去 (dependent visa),會讀year 8,去到先等council派又驚派得唔好,所以想搵定間OK嘅independent school,我搵過香港升學agent但佢到唔搞day school

你有冇target邊一區學校?

唔係陪讀visa,我先生會調職過去,我同小朋友會用dependent 身份喺嗰邊,問過係可以讀state school的,只係擔心唔知派到邊間

除左London / Brighton住唔起外, 睇下其他邊間學校收就住邊區...但而家聽返如果未拎Visa又才必女收我小朋友, 都唔知點算...
Target D 又平, 治安好ge 地方...

你打算move 去邊到?

我地都係睇學校揀區,London周邊/郊區都可以,考慮過Guildford因有朋友住那裏

我諗住試下直接同學校聯絡,睇下有冇位同埋入學要求,有需要就飛一轉過去面試

回覆 angelleungyp 的帖子

我囡鍾意女校,我地research過Epsom同Guildford好似都有D唔錯嘅女校, 住的話,你覺得邊到好D ?

littlegirl0924 發表於 19-10-29 10:18
我地都搵唔到agent搵day school, 所以係自己email學校問.  我自己會出年1Q調職倫敦, 家人就申請T2 visa. 依 ...

我細囡都係出年Year 4我想問D學校會唔會要我地有VISA先安排Interview or entrance test ?

我係兩個小朋友,大女year 8我想幫佢搵independent school,細女year 4就諗住讀state school。

‹ 上一主題|下一主題