用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 對不起, 囝囝........
樓主: 123had
go

對不起, 囝囝........ [複製鏈接]

loy211,

有同你一樣的感覺, 比你好一點兒, 就是阿仔入到英華2nd round, 不過好怕最後唔得, 要抽獎.  你那個是不是細仔?

原帖由 loy211 於 08-10-28 09:25 發表
讀了你的message,我有些想喊,我都係一次又一次收到reject信,不過我們的孩子仍是最smart,只不過每個小孩也是獨特,個個性格不同,短短十多分鐘,又如何能辨別孩子的實力?我們面試見工都緊張,何況他們只有5歲.
我都有失望 ...

我明白的, 我都是要返工, 不過, 你真的要比多d時間操下佢, 一定得.  Hope you kid can get a place soon.

原帖由 loy211 於 08-10-28 10:25 發表
lemonred :
    我個仔是大仔,一般應對無問題,亦算淡定大方,唯一亦是死穴是英文對話,因家中只有印印,他聆聽英語問題不大,但說話方面詞匯認識不多,我又要返工,即使晚上用英語講故事時間亦有限,我相信以前兩間也是敗於 ...

有你一樣的同感, 雖然而家仍未有學校收, 已預了要大抽獎, 但我不覺得個仔係愚蠢, 他很聰明, 只是未開竅, 假以時日, 他一定迎頭趕上。 抽獎也好, 不用交學費, 留番d錢學野, 阿Q精神也好,至少會開心D嗎? Vickichan 今天的失敗, 不代表將來也會失敗. 但要讓小朋友知道父母為他們所付出的一切, 要他們懂得珍惜, 是嗎?

原帖由 vickichan 於 08-10-28 23:03 發表
我收到一封又一封reject都好失望, 但係每次見完個仔都可以好清晰話比我知考左啲乜, 佢話比我聽佢答左啲乜野, 咁我覺得佢已經好叻

雖然而家都未有好消息, 但係我已經以平常心面對, 希望天主可以安排間適合佢的學 ...
‹ 上一主題|下一主題