用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Keen Mind am classmate
樓主: kwokwotin
go

Keen Mind am classmate [複製鏈接]

嘉淇媽媽,
唔該晒呀,等我去護協睇睇啲餅先。

原帖由 Smallpigbb 於 09-10-16 23:17 發表

心悅媽,

你唔洗周圍揾啦,我話你知道,我o係護協買o家,你應該有惠氏BB會卡,o個度買最平又近我o地住o個度。

仲有我問個女,我話你o甘好同心悅分亨o野食,你自己俾心悅定老師叫o家,佢話係孫老師叫佢o家。 ...

小朋友返學後,真係好容易病啊。
呢排天氣開始凍,但係仲有好多同其他學校嘅appointment,真係要保持身體健康呀。

希望嘉淇快啲好翻啦,期待17號見到你哋呀。

原帖由 Smallpigbb 於 09-11-13 10:12 發表
亞女喉嚨紅咗,有輕微發燒,o尋日已經無返學,希望快D好返啦,因為我好想同佢返學玩個郊野日呀。

霖霖媽同恐龍仔媽,

大家分亨o下D資料真係唔該曬。 ...

今日學校派發"石竹"花苗,想問一問除了淋水和曬太陽外,在培植過程中,仲有咩要決咖。

我之前無種過任何植物,請大家指點吓,thx。

好多謝霖霖媽同恐龍仔媽對選校嘅research同分析呀。

霖霖媽,
我哋上星期六無去任何interview呀,唔係我哋啊。
小女姓黃架。

原帖由 elmolly 於 09-11-13 15:25 發表

心悅媽, 心悅係咪姓郭架? 我地上星期六去interview聽到老師叫呢個名, 不過唔知係咪你地.

婆婆話比我聽有盆花派返黎時, 我想暈咁滯, 好驚d有泥既野"野"蟻. 除左淋水和曬太陽外, 耐唔耐都要落下肥架. ...

多謝你嘅資料,希望能夠見到開花啦。
好驚攪c咗佢。

原帖由 小曳人 於 09-11-13 16:36 發表
點解冬天先玩種嘢架??
等我search吓先...

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2739527-1-1.html
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2738973-1-1.html

嘉淇媽媽,
已pm email 地址俾你,等你係facebook add我啦。

我哋最終都決定參加party,都會買埋DVD。今朝先交form。
昨日deadline馮老師見我張form未填回,在12點多已call催促我交回。

我個女放學返嚟都有講嘉淇今日無返學呀。無咩事嗎?

係唔係霖霖都病呀?

我個女今日放學返嚟都有啲鼻水,今朝起身都冇既。

好彩只係小小鼻水,聽日都係無得返學啦。

原帖由 elmolly 於 09-11-25 15:51 發表

係呀, 有鼻水同咳, 好彩無燒. 心悅ok嘛?

嘉淇媽媽,

心悅今個星期無返3日學,今日終於返咗學啦。都好翻8-9成,仲有小小咳同啲痰,希望佢係學校肯帶口罩。

不過佢呢兩日都唔肯食午餐同晚餐(無論係粉/飯),唔知係唔係食咗啲消炎藥,無晒胃口,淨係飲3支奶加生果/麵包 。希望佢今日放咗學返嚟會好啲。

多謝大家關心,心悅宜家食緊中藥,仲有咳同痰未清。胃口都係麻麻地,只係食半碗就話飽。好彩佢都叫做有啲肉,食小啲都唔覺得瘦。

個梨project,去過library都搵唔到相關資料。我都係喺上網搵資料,仲同佢去supermarket睇唔同種類嘅梨順便take photos & 買咗兩款梨俾佢帶返學。不過通告既時間真係好短囉。

講開同學仔,佢哋班仲有一個叫"皓霖",事關心悅有一次去面試猛指住前面個小朋友叫"x皓霖"呀。我仲同皓霖媽媽傾咗幾句。

Hi,又認識多一個同學仔啦。

心悅係姓黃架。
琴日我都有問過心悅,佢話識文悅,跟住我問佢文悅有無英文名,佢答Michelle,我再問文悅係咩組,佢答"綠"組(原來唔正確嘅)。
心悅都有提文悅唔舒服,蓮姐話佢"屙"痰(原來係嘔痰至真)。

希望婆婆無咩事,快啲好翻啦。

原帖由 bobo1314 於 09-12-9 13:04 發表
文悅係紅組,我個女尋日係課室嘔,馮老師急call要接走,婆婆接,入校門(細側門)無留意高左一級,朴落地下,搞到成個菠蘿蓋腫左, 好慘!

所以今日文悅無番學!

想問心悅媽媽,心悅係唔係姓黃?我聼阿女成日講邊個邊個, 想求正下!!!

又想問elmo ...

見到有另一張通告要星期五帶梨的加工/烹調食物分享,又要諗帶咩返去好。

其實星期一佢已經帶咗2個梨返學,如果都係喺星期五食,咁佢哋星期五咪好多野食囉!佢哋真係好口福。

我都好鍾意我個女個張聖誕老人相呀。我都覺得好surprise啊,佢居然肯企定定望鏡頭笑。

我個女仲已經打開埋學校送既玩具叮噹projector嚟玩,幾個小時已經無晒啲電。

我都好耐無上嚟chat啦,雖然間中都有睇吓大家嘅post。

心悅之前都有提個「展文」呢個同學,我都係後來先知道係「展宏」。我再問個女係唔係有個同學叫「展宏」,佢都講唔係叫「展宏」係叫「展文」,可能個「宏」字比較難發音啦。Michelle媽媽,唔使咁擔心michelle講嘢唔係好。我諗同佢哋講多幾次正確發音就ok。

翊洺爸爸,你好。我哋係Christmas Party 好似係同一張table的,希望我無記錯啦。

Elvin 媽媽,11號係校內行花市活動,有份做義工既媽媽會返學校幫手呀。

我個女都要講心情先幸做嗰4頁工課,尤其係油顏色個頁。

有心情就10分鐘坐定定完成,唔專心時(掛住玩其他玩具)就只油一個公仔/item就走咗去,有時又話油到手好累,都要分幾次先油晒。

連線同圈出答案個幾頁就幸做。反而尼幾頁,佢就想油顏色,俾佢激C。

上次個project,我哋個份都係10pages。黎緊5月個份,仲要係我最唔得閒嘅時候,真係唔知點算。

原帖由 elmolly 於 10-2-5 00:39 發表

2-4日咁誇張

我都恭祝大家身體健康,心想事成。

今個新年咁凍,加上自己都感冒,我哋只係同心悅年廿九行年宵&年初一同年初二去拜年咋,都無去其他地方玩啦。大部份時間都喺屋企,睇多咗DVD,但都幾悶架!

不過又真係好彩咁凍嘅天氣唔需要一早起身返學。下星期開學天氣回暖,都無咁擔心。

聽日要返興趣班,希望心悅唔會好似上次放完聖誕節假期咁一入課室就喊啦。

霖霖肯瞓咁多咪好囉。我個女瞓得好少。

心悅上星期放假時有好幾日都唔肯瞓晏覺。
無nap就夜晚10點多瞓到第二朝8:30-9:00。
昨日8:30am起身,下午都係唔瞓晏覺,晚餐時勁眼瞓,要開TV等佢精神啲。夜晚諗住早啲(9:30pm)熄燈瞓覺,點知佢又好精神,10:00pm要飲奶先瞓。

好彩今朝順利起身返學。

原帖由 elmolly 於 10-2-19 16:00 發表

Michelle都病! 好返未呀? 趙xx係咪學校個顧問醫生? 我都聽過人地話好, 但要等得耐既真係唔好攪.

我個女直頭瞓得太多, 晚晚10點幾瞓到第二朝9點幾再瞓晏覺. 尋晚4點幾無拉拉醒左, 天氣又凍, 真係玩c我

...

咁霖霖今朝趕唔趕得到9:00返學呀?

原帖由 elmolly 於 10-2-22 10:13 發表
今朝大小姐真係唔願起身! 成8點2仲起到喊話"我要覺覺豬"

心悅唔肯瞓晏覺,咁我又好累,就唯有叫姐姐招呼佢陪佢玩。好採佢都無打擾我瞓晏覺。

佢逢假期都唔願瞓晏覺可能因為遲咗(around9:00am)先起身。

佢昨日返學唔知係咪要早起,返學又累啲,2:00pm 就瞓晏覺啦。哈哈!

原帖由 elmolly 於 10-2-23 09:52 發表

心悅逢假期都唔瞓咁玩野
‹ 上一主題|下一主題