用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 ...
樓主: beryl88318
go

上緊通利音樂班的家長可以傾吓嗎 [複製鏈接]

Re: 上緊通利音樂班的家長可以傾

各位JMC媽咪,

我個小朋友去年己JMC 畢業了, 我帶足了2年, 他是由Book 2開始單對單學琴,到現在已學了2年幾, 我個琴老師又冇嫌棄過佢wor.    

我覺得JMC 最令小兒得益的, 是TRAIN 到他有完全音準(PERFECT PITCH), 小朋友耳朵4-6歲是學聽音黃金期,過了這個年紀就好難TRAIN. 我們家長往往不明白為何他們聽到音, 聽到CHORD, 而家長就聽不到, 因為他們每星期出老師到唱DO RE MI 歌仔時慢慢訓諫出來的, 而 PERFECT PITCH 對小朋友學音樂是終身受用的,尤其對學樂器非常有幫助.可以話事半功倍, 我兒現在在學校聽到老師彈的歌,很多時他可以全首COPY 過來,雙手彈無須看譜, 這星期他在copy 老師彈 ‘Gong Xi Gong Xi Gong Xi Li’. 他說他用D Minor彈.我想如果當初他冇去JMC 而單學琴, 他未必會TRAIN到PERFECT PITCH 和有這個能力, 因學琴只是看譜彈KEY, 像打字一樣,試問有幾多琴老師會同你 TRAIN  聽音, 學配CHORD, 除非為應付琴試, 所以我好慶幸有同小兒完成JMC.

現在小兒仍在Tom Lee 延續學作曲班,weekday番, 個course學 4 年, 真係幾'甘’, 我問過佢咁煩不如quit, 佢又話好鐘意個班,所以我真係有排捱.

olima,

我上過柏斯的Music for Little Mozarts Foundation, 覺得 好唔 掂, 師資 冇quality control, 究其

又一城,不過4,5年前 lu.

以前上jmc我都冇expect乜野aural training,perfect pitch 之類,我只係覺得個course幾好幾生動,個老師又教得幾好,所以就keep住學,而想學好D聽音聽chord就真係要keep住上2 年好D,不過家長記住aural training同一班小朋友同一個老師教每人吸收都不同,有些人耳朵
‹ 上一主題|下一主題