用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs APS,唔計校網,邊間好d?
樓主: MelodyLeung11
go

SFA vs APS,唔計校網,邊間好d? [複製鏈接]

回復 MelodyLeung11 的帖子

補充:
1.sfa 有很多前列學生已中途轉往ls,maryknoll,dgs, dbs, marymount, etc. 人數好可能係全港之冠.所以單看升中分配並不全面
2. aps音樂訓練全港no.1, sfa望塵莫及, aps有不少成績普通但仍可靠音樂可入名校. 其實讀其他學校都可自己谷樂器, 只3. 是讀aps事半功倍.
4. aps體育成績不俗, 尤其是排球田徑等項目.
5. sfa學生必修法文或日文.
6. sfa英數gs, 教得較深.
7. sfa開始用普教中, 未來面試會有優勢.
8. aps和sfa畢業生在中學大都名列前矛.

fion_yinyin 發表於 13-1-6 03:28
「sfa開始用普教英, 未來面試會有優勢」
用普通話教英文?
Sorry. 是普通話教中文.

MacMa 發表於 13-1-6 16:45
回復 TMMA 的帖子

"因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!"

呢個睇法似乎有D問題!前年有4個排球隊員喺入咗男拔,當中有人以成績突出,有人以音樂出色,只是咁啱有打排球,但4個都是band 1中至頭的成績入男拔,有咪問題。去年更誇張,全隊正選球員收咗6(九成),唔喺因為佢哋打排球叻,喺佢哋的學業成績標青(全級頭幾名),排球隊教練都唔知點解咁叻,識揀又打得排球又讀得書的隊員。但最後有2人去了St Paul Co-Ed,咁你話佢哋的成績點樣?
另外,排球唔喺男拔重點體育項目,如果想用特殊技能入讀,可考慮游水同田徑!

1. 如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦問題!

2. 有排球隊的小學不多, aps有其優勢.

3.
所有有學界比賽的項目,, 都是男拔重點.

4. St Paul Co-Ed
都會收一體育精英, 例如乒乓球羽毛球等. 但數目少, 而讀書和操行都不能太差 (dbs / ls 就不甚計較).

5. 游水同田徑都
是較普遍項目, 相當多人玩, 如要作為特殊技能而博入名校, 需要天份和付出極多時間. 雖說運動是有益身心, 但始終競爭大, 高手多. 眼見太多人付出多最後卻兩手空空, 真要三思!

Jane1983    發表於 13-1-6 22:09

ChiChiPaPa 發表於 13-1-6 22:18
回復 papajelly 的帖子

女兒當年係宣小成績近尾的學生,但她的發展無論在宣小或畢業後都不錯。在宣小時, ...
同意, 所以我時常說, 小學階段,除非係名津校,  俾得起都最好都係讀私校/直資/國際, 就算排最後都不會差到那裡.

ChiChiPaPa  私立、直資和國際學校一樣有不同的水平的學校。  發表於 13-1-6 22:56

MacMa 發表於 13-1-6 22:35
回復 youma 的帖子

〝如果排球打得好, 男拔都會收, 不論成績不論學校 !  呢個係事實, 唔係睇法, 亦冇問題 ...
只是咁啱有些排球隊員都讀得書,... 但非全部.

男拔
學業收體育精英是一個事實,不代表所有運動員都讀書差(或好),你還未弄清這個邏輯, 只一味想證明男拔所收的運動員都讀書

事實剛相反,
運動叻的大多數讀書唔得, 當然有例外, 但比例唔多, 好可能你的子姪是其一, 可喜可賀

[讀好書是根本],這點在香港當然是無容置疑.

MacMa 發表於 13-1-6 23:23
回復 youma 的帖子

我諗喺你攪錯....我哋一路講緊ASP排球隊的情況,如果你硬要將佢放入男拔收運動員的事情 ...
'因佢話早幾年男拔收晒排球隊D人,而且是不論成績!" 這話是TMMA 說的, 與事實相符, 不是什麼秘密, 亦顯示aps的優勢. 我攪錯什麼? 硬要什麼?

討論要客觀中肯, 忌偏激主觀.

MacMa  Totally agreed "討論要客觀中肯, 忌偏激主觀",仲有清者自清。  發表於 13-1-7 00:10
‹ 上一主題|下一主題